Deze website maakt gebruik van cookies. Hier vind je meer informatie. Voor het uitzetten van cookies, klik hier. Deze melding verbergen X
NIEUWSARTIKEL PDF versie Afdrukken
Terug naar nieuwsoverzicht

Zuidoost-Congo: bevolking te angstig om medische hulp te zoeken

20-02-2013

De gevechten tussen legertroepen en Mai Mai milities in Katanga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo heeft duizenden mensen op de vlucht gejaagd. Uit angst durft de bevolking niet op pad te gaan om medische hulp te zoeken. Vaak bereiken mensen het Artsen zonder Grenzen te laat.

 

500 mensen op ziekenhuisterrein

500 mensen zochten een toevlucht op het terrein van het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Shamwana. Na een paar weken wist het team de mensen ervan te overtuigen het ziekenhuisterrein te verlaten daar de hygiënische situatie te wensen overliet en uitbraak van ziekten gevreesd werd.

 

Doodsbang

Dokter Thomas Mollet en verpleegkundy Daddy Eale Lomyaka van Artsen zonder Grenzen aan het werk in de Democratische Republiek Congo. 2 februari 2013. © MSF'De mensen zijn doodsbang,' zegt Thomas Mollet, arts van Artsen zonder Grenzen in Shamwana. 'De dorpen in de omgeving zijn leeg en er komen veel minder mensen naar ons toe voor medische zorg. Mensen zijn gevlucht en ze durven niet op zoek te gaan naar medische zorg – ze zijn gewoonweg te bang.'

 

Posten geplunderd

Het werk van Artsen zonder Grenzen in de regio lijdt ook onder de gevechten. Zo hebben Congolese verpleegkundigen in dienst van Artsen zonder Grenzen noodgedwongen hun post verlaten en zijn ze met de rest van de bevolking de bossen ingevlucht. De Artsen zonder Grenzen gezondheidsposten in Monga en Kishale zijn geplunderd, zelfs de zonnepanelen zijn van het dak gehaald. Ons team probeert medicijnen aan te voeren naar de resterende gezondheidsposten in het gebied.

 

Te laat bij het ziekenhuis

Mensen die dringend medische zorg nodig hebben, bereiken het ziekenhuis niet of niet op tijd. Vorige week stierf een kind dat aan ernstige malaria leed nadat het opgehouden werd door een wegblokkade. 'We zien mensen binnenkomen die in een vergevorderd stadium pas bij ons aankomen, vaak in kritieke toestand. Zij hebben direct spoedeisende hulp nodig. Een zwangere vrouw had al dagen weeën, maar was te bang was om op pad te gaan toen ze complicaties kreeg. Haar kindje overleed voordat ze ons ziekenhuis kon bereiken. Gelukkig konden we haar nog redden,' vertelt dokter Thomas Mollet.

 

Artsen zonder Grenzen in Shamwana

Artsen zonder Grenzen runt sinds mei 2006 een ziekenhuis in het stadje Shamwana dat als verwijsziekenhuis voor posten in de regio's Kiambi, Mitwaba en Kilwa dient. De medische teams van Artsen zonder Grenzen bieden behandeling voor malaria, tuberculose, hiv/aids, ondervoeding en biedt zorg rondom zwangerschap en bevalling, psychosociale zorg en spoedeisende chirurgie. Onze medische zorg is gratis voor de bevolking.

 

Meer weten over onze hulpprojecten in DR Congo