Oezbekistan

Multiresistente tuberculose (MDR-TB) komt veel voor in Oezbekistan. Zeer weinig inwoners hebben echter toegang tot adequate medicatie en zorg voor deze dodelijke, besmettelijke ziekte.

Resistente tuberculose kan een gevolg zijn van onjuiste behandeling van tuberculose (tbc), maar kan ook rechtstreeks worden overgedragen. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg voor mensen met reguliere en multiresistente tuberculose in verschillende districten van de Karakalpakstan-regio. In de hoofdstad Tasjkent neemt het aantal besmettingen met hiv toe. Ons team voert er een hiv/aidsproject uit.

 

Pilotproject

In Karakalpakstan hebben we een pilot-project dat deel is van onze campagne om de behandelduur van MDR-TB drastisch in te korten. De gebruikelijke behandeling duurt twee jaar en kent zware bijwerkingen. Het is het eerste project in z’n soort in Centraal-Azië, waar resistente tuberculose veel voorkomt. In 2014 rondden de eerste patiënten met MDR-TB de verkorte behandeling van 9 maanden af. We volgen hen 12 maanden om te zien of de behandeling ook echt succesvol is. Het huidige project in Karakalpakstan begon in 2010. In 2014 zijn totaal ruim 2.000 mensen met reguliere tuberculose opgenomen en 607 mensen behandeld voor resistente tbc.

 

Aidsprogramma

In het aidscentrum van de hoofdstad Tasjkent verzorgt ons team behandelingen met aidsremmers en counseling als aanvullende steun voor de hiv/aidspatiënten. In 2014 begonnen 671 patiënten via ons programma met aidsremmers.

 

April 2015

2.002
patiënten in behandeling voor (resistente) tbc
9
maanden duurt de verkorte behandeling tegen MDR-TB, i.p.v. 2 jaar
Psychosociale
ondersteuning is belangrijk tijdens de behandeling
671
patiënten in 2014 begonnen met aidsremmers
Sluit zoeken

Zoekveld