Oezbekistan

Multiresistente tuberculose (MDR-TB) komt veel voor in Oezbekistan. Minder dan 10% van de bevolking heeft echter toegang tot adequate medicatie en zorg voor deze dodelijke, besmettelijke ziekte

Resistente tuberculose kan een gevolg zijn van onjuiste behandeling van tuberculose (tbc), maar kan ook rechtstreeks worden overgedragen. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg voor mensen met reguliere en multiresistente tuberculose in verschillende districten van de Karakalpakstan-regio.

 

Karakalpakstan

  • Door economische problemen en verslechtering van de medische voorzieningen is er in deze noordelijke autonome republiek een alarmerend hoog aantal tbc-gevallen.
  • Er is gebrek aan betaalbare diagnostische hulpmiddelen en medicijnen.
  • Ons team introduceert nieuwe methoden in de diagnose en behandeling van tbc, zoals ambulante zorg, goede infectiebeheersing, patiëntenondersteuning, psychosociale zorg, vervoer, voedselpakketten en financiële steun.
  • De ondersteuning van de patiënt en diens familie voor en tijdens de behandeling staat in het programma centraal. De behandeling heeft nare en hardnekkige bijwerkingen, zoals misselijkheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Onze medewerkers organiseren individuele, groeps- en gezinsbijeenkomsten om patiënten te helpen hier mee om te gaan.
  • In 2013 startte Artsen zonder Grenzen in 3 nieuwe districten (Chimbay, Shumanay en Kanlikul) en droeg ze het programma in 3 andere districten over (Khodjeily, Takhiatash en Nukus). Het team werkt nu in totaal in 5 districten.
  • In 2013 werden 677 patiënten voor multiresistente tbc, 1.121 patiënten voor reguliere tbc in de programma’s opgenomen. Aan het eind van het jaar waren er 913 patiënten voor multiresistente tbc en 797 voor reguliere tbc in behandeling.
  • 16 patiënten met multiresistente tbc werden opgenomen in een pilotprogramma, waarin de gebruikelijke behandeling van 2 jaar is verkort tot 9 maanden.
  • Artsen zonder Grenzen blijft het ministerie van Volksgezondheid uitdagen met nieuwe benaderingen in diagnostiek en behandeling, bijvoorbeeld snelle testmethoden en een ambulant behandelmodel waarbij alleen de ziekste patiënten in het ziekenhuis terecht komen. 

 

 

Tasjkent

  • Artsen zonder Grenzen werkt in het aidscentrum van de hoofdstad Tasjkent.
  • Naast behandelingen biedt ons team counseling als aanvullende steun voor de hiv/aidspatiënten.

 

Juli 2014

1.710
patiënten in behandeling
2 op 3
patiënten heeft resistente tbc
Psychosociale
ondersteuning is belangrijk tijdens de behandeling
16
patiënten gestart met kortere behandeling van 9 maanden
Sluit zoeken

Zoekveld