Oezbekistan

Multiresistente tuberculose (MDR-TB) komt veel voor in Oezbekistan. Minder dan 10% van de bevolking heeft echter toegang tot adequate medicatie en zorg voor deze dodelijke, besmettelijke ziekte

Resistente tuberculose kan een gevolg zijn van onjuiste behandeling van tuberculose (tbc), maar kan ook rechtstreeks worden overgedragen. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg voor mensen met reguliere en multiresistente tuberculose in verschillende districten van de Karakalpakstan-regio.

 

Karakalpakstan

  • Door economische problemen en verslechtering van de medische voorzieningen is er in deze noordelijke autonome republiek een alarmerend hoog aantal tbc-gevallen.
  • Er is gebrek aan betaalbare diagnostische hulpmiddelen en medicijnen.
  • Ons team introduceert nieuwe methoden in de diagnose en behandeling van tbc, zoals ambulante zorg, goede infectiebeheersing, patiëntenondersteuning, psychosociale zorg, vervoer, voedselpakketten en financiële steun.
  • De ondersteuning van de patiënt en diens familie voor en tijdens de behandeling staat in het programma centraal. De behandeling heeft nare en hardnekkige bijwerkingen, zoals misselijkheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Onze medewerkers organiseren individuele, groeps- en gezinsbijeenkomsten om patiënten te helpen hier mee om te gaan.
  • In 2012 startte Artsen zonder Grenzen in 2 nieuwe districten (Kegeily, Nikus City) en droeg ze het programma in 2 andere districten over (Takhtakupir en Karauzyak). Het team werkt nu in totaal in 5 districten.
  • In 2012 werden 1.384 nieuwe patiënten in de programma’s opgenomen (680 voor multiresistente tbc, 704 voor reguliere tbc); aan het eind van het jaar waren er 1.304 patiënten in behandeling (888 voor multiresistente tbc en 416 voor reguliere tbc).
  • Artsen zonder Grenzen blijft het ministerie van Volksgezondheid uitdagen met nieuwe benaderingen in diagnostiek en behandeling, bijvoorbeeld snelle testmethoden en een ambulant behandelmodel waarbij alleen de ziekste patiënten in het ziekenhuis terecht komen.

 

Mei 2013

1.304
patiënten in behandeling
2 op 3
patiënten heeft resistente tbc
Psychosociale
ondersteuning is belangrijk tijdens de behandeling
Sluit zoeken

Zoekveld