Afronding hulp Filipijnen

Ruim een jaar nadat tyfoon Haiyan een spoor van vernieling trok door de Filipijnen, gaat de wederopbouw en het herstel nog door. Artsen zonder Grenzen verwacht haar hulp in 2015 af te kunnen ronden.

Inmiddels is de gezondheidszorg terug op het niveau van voor de tyfoon. Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp aan de Filipijnse bevolking aangepast: van acute noodhulp in de eerste maanden na de ramp tot hulp aan het herstellen van de openbare gezondheidszorg zoals die er was vòòr de tyfoon. Op dit moment werken wij nog in Palo, Leyte en helpen wij 3 ziekenhuizen in Oost-Samar en Leyte weer volledig functioneel te krijgen. Wij verwachten ons werk in de loop van 2015 af te kunnen ronden.

 

Onze hulp in de Filipijnen

Dankzij de overweldigende steun van mensen wereldwijd hebben wij onder meer 96.611 mensen poliklinisch behandeld, 5.224 patiënten opgenomen voor verpleging, voedselpakketten uitgedeeld aan 50.000 mensen, noodvoedsel aan 11.000 families, 71.979 kits met noodhulpgoederen uitgedeeld, 27.463 tenten, zeil en kits met gereedschap uitgedeeld, 14.473.500 liter schoon drinkwater verzorgd en 27.044 mensen geholpen met traumaverwerking. We werkten in 8 tenthospitalen en gezondheidsposten, in mobiele klinieken op 133 locaties, we hebben 7 ziekenhuizen heropgebouwd, 1 semi-permanent ziekenhuis gebouwd en aan de provincie overgedragen en 22 afgelegen hulpposten heropgebouwd.

 

Gezondheidszorg hersteld

Uit onze berekeningen van de kosten die gemaakt zijn en de budgetten die wij nodig hebben, blijkt nu dat er meer is gegeven specifiek voor onze medische noodhulp aan de Filipijnen dan wij nodig hebben. Dit heeft ermee te maken dat de gezondheidszorg sneller dan verwacht weer op het gewenste niveau is gebracht, mede door het daadkrachtige optreden van de Filipijnse overheid. De wederopbouw: het herstel van infrastructuur, zoals elektriciteit en wegen, en het bouwen van woningen, is werk voor andere organisaties. Artsen zonder Grenzen is gespecialiseerd in het verlenen van medische noodhulp en medische zorg in het algemeen, niet in wederopbouw.

 

Geen extra hulpprojecten nodig na Hagupit

Nadat de Filipijnen begin december opnieuw door een tyfoon werd getroffen, stonden Artsen zonder Grenzen teams paraat om hulp te bieden en trokken teams naar getroffen gebieden om de situatie en de behoefte aan hulp in te schatten. De bevolking bleek ruim van tevoren geëvacueerd en was goed voorbereid, er waren geen ernstige gezondheidsproblemen en ziekenhuizen en gezondheidsposten waren gewoon open. Daarom besloten wij geen extra hulpprojecten op te starten in verband met tyfoon Hagupit.

Lees het nieuwsbericht

 

Hulp voor andere crisisgebieden

Omdat er vele andere crisisgebieden in de wereld zijn waar mensen hulp hard nodig hebben, willen wij mensen vragen of wij hun gift voor de Filipijnen voor onze hulp in andere crisissen mogen aanwenden. Bijvoorbeeld voor de ebola-uitbraak in West-Afrika of de conflicten in Syrië, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het gaat hierbij veelal om mensen die uit eigen beweging een gift aan ons hebben overgemaakt met daarbij aangegeven dat de gift voor hulp in de Filipijnen is bedoeld. Wij zullen vanaf 5 januari 6.000 mensen hiervoor telefonisch gaan benaderen. Als mensen liever hun donatie teruggestort willen krijgen, zullen wij dat uiteraard doen. 

Sluit zoeken

Zoekveld