De gezondheid van onze hulpverleners na een ebolaproject

Voor onze projecten in West-Afrika gelden er strikte richtlijnen om besmetting met het ebolavirus te voorkomen en om de gezondheid van onze medewerkers na terugkomst te monitoren. De richtlijnen die gelden na terugkomst van een medewerker gelden voor de incubatietijd van 21 dagen - de periode tussen besmetting en ziek worden die voor ebola tussen 2 tot 21 dagen ligt.

 

Organisaties op de hoogte stellen

In de tijd dat de medewerker in het veld is, neemt Artsen zonder Grenzen alvast contact op met de GGD in de regio waar zijn of haar woonplaats onder valt of een soortgelijke instantie in het buitenland waar de persoon gaat verblijven na terugkomst. Hiermee wil Artsen zonder Grenzen voorkomen dat er bij koorts of klachten contact moet worden opgenomen met een dienstdoende arts van de GGD die niet op de hoogte is van het feit dat er iemand in zijn of haar regio aan het monitoren is. Verder krijgt het RIVM wekelijks een update van alle personen die in Nederland verblijven na het werk in een ebolaproject en die gedurende 21 dagen na aankomst in Nederland gevolgd zullen worden.

 

 

Instructies voor monitoren gezondheid

Bij terugkomst krijgen alle medewerkers een persoonlijke medische en psychologische debriefing door speciale verpleegkundig medewerker. In overleg met en volgens de regels van het RIVM volgen teruggekeerde medewerkers daarna in elk geval de volgende instructies:

  • de medewerker meet tweemaal per dag zijn of haar temperatuur;
  • de medewerker wisselt contactgegevens uit over zijn of haar actuele verblijfplaats;
  • de medewerker beschikt over twee telefoonnummers die 24 uur per dag bereikbaar zijn, één voor medische klachten of bij koorts en één voor psychische problemen.

 

Als de medewerker bij de debriefing aangeeft dat er mogelijk onbeschermde contacten hebben plaatsgevonden, dan verloopt de monitoring volgens de regels van het RIVM voor ziekten met hoog risico: de medewerker monitort thuis zijn temperatuur en heeft dagelijks contact met de GGD.

 

In de buurt van ziekenhuis

Teruggekeerde medewerkers die geen koortsverschijnselen hebben (en dus sowieso niet besmettelijk zijn), kunnen thuis een normaal leven leiden. Wel moeten zij bovenstaande instructies volgen en moeten zij gedurende de 21 dagen na terugkomst binnen vier uur rijafstand van een ziekenhuis verblijven. In het geval dat er symptomen optreden gedurende deze 21 dagen moet de medewerker onmiddellijk contact opnemen met Artsen zonder Grenzen en zullen de betreffende zorginstanties op de hoogte gesteld worden.

 

Meer informatie is ook te vinden op de website van het RIVM

Sluit zoeken

Zoekveld