De prijzen van aidsmedicijnen

Sneltest voor hiv

Eén sneltest komt op € 0,70 per test. Als twee hiv-sneltesten een positieve uitslag geven, gebruiken we een aanvullende bevestigingstest. De prijs van de bevestigingstest is € 5,20.

 

Aidsmedicijnen voor volwassenen

  • Een verbeterde eerstelijns aidsremmende behandeling (eerste fase) zoals aanbevolen volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie van 2010 komt ruwweg op € 115 per volwassene per jaar ($ 150). De prijs kan wisselen en hangt onder andere af van de precieze medicijnencombinatietherapie die het beste is voor de patiënt: van € 90 ($ 125) tot € 125 ($173) voor combinatiepillen.
  • Een tweedelijns aidsremmende behandeling (tweede fase): bijna 3 keer de prijs van een eerstelijnsbehandeling. In feite zo’n € 320 per volwassene per jaar (minstens $ 442).

 

Aidsmedicijnen voor kinderen

  • Een eerstelijns aidsremmende behandeling voor kinderen: € 37 tot € 70 per kind per jaar (tussen $ 53 en $ 101, voor een kind met een gewicht van 10 kg). Het verschil in prijs is afhankelijk van welke voor kinderen geschikte combinatiemedicijnen er beschikbaar zijn.
  • Een tweedelijns aidsremmende behandeling voor kinderen: € 165 tot € 235 per kind per jaar (tussen $ 237 en $ 339, voor een kind met een gewicht van 10 kg). Het verschil in prijs is afhankelijk van welke voor kinderen geschikte combinatiemedicijnen er beschikbaar zijn.

 

Preventieve hiv-behandelingen

  • Een PEP-behandeling (post-exposure preventive treatment):   € 30 ($ 40) voor een maandkuur. Dit is een preventieve behandeling om te voorkomen dat mensen die blootgesteld zijn aan het hiv-virus, geïnfecteerd raken. De PEP-medicijnen moeten snel worden toegediend (liefst binnen 2 uur en niet langer dan 72 uur na blootstelling aan het hiv-virus). Naast een behandeling met medicijnen ontvangt de patiënt ook counselling.
  • Anti-hiv-behandeling voor baby's om te voorkomen dat een hiv-positieve moeder het virus overdraagt op haar kind: € 30 ($ 40). De baby krijgt – minimaal - een jaar lang (einde van de borstvoeding) het aidsremmende medicijn nevirapine in siroopvorm als preventief medicijn.
  • Aidsmedicijnen voor de gezondheid van de moeder of, als ze die niet voor zichzelf nodig heeft, om te voorkomen dat zij haar hiv-infectie overdraagt op haar baby. Als de moeder aidsmedicijnen voor haar eigen gezondheid nodig heeft, komen de kosten op zo’n € 115 ($ 150) per jaar. Als ze zelf nog geen aidsremmers nodig heeft, begint ze in week 14 van haar zwangerschap met het innemen van aidsmedicijnen. Tijdens de bevalling krijgt ze een enkele dosis nevirapine en slikt zij de aidsremmers door tot één week na de bevalling. Bij een zwangerschap van 40 weken (het aantal weken ligt tussen de 37 tot 42 weken) betekent dat dat ze 28 weken lang aidsmedicijnen krijgt, wat neerkomt op kosten van € 62 ($ 81).

 

Alle prijzen, Artsen zonder Grenzen november 2011