Wat zijn de voorwaarden?

Niet alle structurele donaties vallen onder een periodieke schenking. Vier belangrijke voorwaarden om voor belastingvoordeel in aanmerking te komen:

 1. De periodieke schenking is schriftelijk vastgelegd in een schenkingsovereenkomst.
 2. De donatie loopt minimaal vijf jaar achter elkaar.
 3. De gift is elk jaar hetzelfde bedrag (minimaal 50 euro).
 4. De schenking gaat naar een goed doel met ANBI-status.

Rekenvoorbeeld

Stel: je wilt 5 jaar lang elk jaar 100 euro aan Artsen zonder Grenzen doneren. Je inkomen valt in belastingtarief 4 (52%). Bij de belastingaangifte kan je dan 52% van de volledige donatie terugkrijgen. 52 euro dus! Je donatie van 100 euro kost dan uiteindelijk maar 48 euro. Wij betalen (dankzij onze ANBI-status) geen belasting over deze inkomsten. Jouw donatie wordt dus voor 100% besteed aan het helpen van mensen in nood.

Of kies ervoor om je belastingvoordeel aan Artsen zonder Grenzen te schenken. Dan doneer je in dit geval 207 euro. Daarvan krijg je 52% terug, dat is 107 euro. In totaal heb je dan netto 100 euro gedoneerd. Terwijl wij de volledige 207 euro kunnen besteden!

Regel het eenvoudig

Om van het belastingvoordeel te profiteren, moet de overeenkomst schriftelijk zijn vastgelegd. Dit is heel makkelijk: het is gratis, er hoeft geen notaris aan te pas te komen en je kan het hier makkelijk met ons vastleggen.

 • Download het formulier voor de periodieke schenkingsovereenkomst. Ontvang je het formulier liever per post? Dat kan. Mail je adresgegevens naar schenking@artsenzondergrenzen.nl.
 • Print het uit, vul de gegevens in en onderteken het formulier.

Formulier voor periodieke schenkingsovereenkomst

Download

 • Stuur het formulier in een envelop naar (postzegel is niet nodig):
  Artsen zonder Grenzen
  Antwoordnummer 11015
  1000 PB AMSTERDAM
 • Wij zorgen ervoor dat het formulier wordt verwerkt. Het originele document sturen wij terug voor je eigen administratie. Dit is nodig voor de belastingaangifte.

  Geregeld!

Let op: De looptijd van een periodieke gift is minimaal vijf jaar. In het formulier bij het onderdeel ‘looptijd’, kan een einddatum ingevuld worden. Als je hier niks invult, kan je de schenking na vijf jaar zelf op elk gewenst moment beëindigen. Giften die je hebt gedaan voor het sluiten van de overeenkomst, tellen niet mee als periodieke gift.

Meer weten?

Wij helpen je graag verder! Neem contact op met Amita Ramai via 020-5208999 of schenking@artsenzondergrenzen.nl. Wil je alle informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan onze brochure.

Brochure: 'Periodiek schenken aan Artsen zonder Grenzen'.

Download
Het is eigenlijk een win-win-situatie. Ik krijg een deel van mijn gift terug. Meer noodhulp, voor hetzelfde geld. Dat lijkt mij een hele goede zaak.
Mevrouw van Leeuwen, Amsterdam