Vechten tegen een dodelijke ziekte

Elke minuut overlijdt een kind aan malaria

Malaria

Malaria behoort tot de dodelijkste infectieziekten in arme landen. Elk jaar overlijden ongeveer 438.000 mensen aan de ziekte, waarvan het merendeel kinderen. (Bron: Wereldgezondheidsorganisatie)

Malaria wordt via een steek van een met de malariaparasiet geïnfecteerde vrouwtjesmug overgebracht. De periode tussen de besmetting en het moment van de eerste symptomen is 9 tot 14 dagen. De volgende verschijnselen kunnen dan optreden: rillingen, gewrichtspijn, overgeven en diarree.

Als je niet behandeld wordt, dan kun je er uiteindelijk aan overlijden.

Extra kwetsbaar

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor malaria: zij hebben nog geen weerstand tegen malaria opgebouwd en ontwikkelen dus snel ernstige malaria. Als ze het overleven, bestaat de kans dat kinderen er bloedarmoede, stuiptrekkingen en neurologische problemen (blindheid, spraakgebreken) aan overhouden.

Ook zwangere vrouwen zijn extra gevoelig. De zwangerschap verlaagt het immuunsysteem van de vrouw. Malaria kan dan tot ernstige bloedarmoede, een te laag geboortegewicht, vroeggeboorte of zelfs een miskraam leiden.

3 dagen medicijnen slikken kan genoeg zijn om malaria te genezen

Nyota

In de Democratische Republiek Congo komt veel malaria voor. Zo sterven er in het land elk jaar ongeveer 300.000 kinderen aan malaria. Veel Congolezen wonen in afgelegen gebieden, waar nauwelijks zorg is. Wij proberen daar zo veel mogelijk mensen te bereiken. Zo nodig per kano, motorfiets of zelfs te voet.

En we behandelen niet alleen patiënten, we proberen ook besmetting te voorkomen. In de risicogebieden geven we voorlichting en delen muggennetten uit aan de bevolking.

Artsen zonder Grenzen heeft diverse gezondheidsposten opgezet zoals je in de video hieronder kunt zien. De 2-jarige Nyota werd naar een van onze gezondheidsposten gebracht. Ze bleek malaria te hebben.
Artsen zonder Grenzen behandelt sinds 1985 patiënten met malaria in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

In 2001 waren wij een van de eersten die het malariamedicijn ACT aan patiënten gaf. We hebben er hard voor gelobbyd om ervoor te zorgen dat ACT wereldwijd de standaardbehandeling werd.

Een nieuwer geneesmiddel, artesunaat, is nog effectiever in de strijd tegen malaria. Met name als het wordt gegeven bij ernstige malaria. Hierdoor sterven er een kwart minder mensen. Omgerekend zijn dat 200.000 levens die we met het nieuwe medicijn kunnen redden.

Artesunaat kost meer dan de huidige medicijnen en dat vormt een probleem voor de overheden van arme landen. Juist in ontwikkelingslanden is het belangrijk dat medicijnen betaalbaar worden. Daarom lobbyen wij vanuit onze internationale campagneorganisatie MSF Access bij farmaceuten om de prijs van het medicijn te verlagen.

Met betaalbare medicijnen kunnen regeringen en organisaties zoals Artsen zonder Grenzen elke patiënt behandelen. Help mee om malaria wereldwijd te bestrijden.

Help mee Help mee