30.000 mensen gevlucht voor geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

woensdag 17 januari 2018

13 slachtoffers van gevechten in de regio Paoua, Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), zijn sinds 27 december door Artsen zonder Grenzen in de stad Paoua behandeld. ‘Dat is een klein aantal, als je weet hoeveel mensen naar Paoua gevlucht zijn en hoe heftig het geweld is waarover ze vertellen’, zegt Gwenola François, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen.

 

Gevechten

Op 27 december braken gevechten uit in de regio tussen twee rebellengroepen. 30.000 mensen sloegen op de vlucht naar de stad Paoua. ‘De mensen vertellen over mannen te paard die op alles schoten wat bewoog, en over doden die ze moesten achterlaten in de bush’, zegt François. ‘De situatie is erg zorgelijk’.

 

Toevlucht

De 30.000 gevluchten hebben hun toevlucht gezocht bij familie in Paoua. Daardoor tellen veel huishoudens nu 40 mensen. Naar verwachting zullen er binnenkort tekorten komen aan water en voedsel.

 

Gewonden

Boer Léonard Gangbe (33) is een van de gewonden die in het ziekenhuis van Paoua aankwam. Hij vluchtte met een aantal buren uit zijn dorp naar een huis in het bos. Toen hij probeerde de gewapende mannen tegen te houden die probeerden hun vee te stelen, werd hij in de linkerwang geschoten, waarbij de kogel door z’n neus en bovenlip ging.

 

Boer Leonard Gangbe wordt behandeld in het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Paoua, Centraal-Afrikaanse Republiek.

 

Opschorten

Vanwege de gevechten heeft Artsen zonder Grenzen haar werk in 7 gezondheidscentra in de afgelegen delen van het district Paoua moeten opschorten. Drie van deze centra zijn volgens berichten geplunderd.

 

‘Belastingen’

Doordat de overheid van de CAR in grote delen van het land niet in staat is de bevolking te beschermen, is de bevolking ook slachtoffer van allerlei gewapende mannen. Zij leggen de mensen allerlei ‘belastingen’ op, bijvoorbeeld voor het gebruik van een weg, het bezit van vee, of zelfs voor het wonen in hun eigen huis.

 

Gewapende mannen

Een van de mensen die dat overkwam was Josianne Wankian (37), een moeder van 9 kinderen. Om 5 uur ’s ochtends op 28 december hoorde ze geweerschoten in de buurt van haar huis in het dorp Betokomia. Haar man en zoon van 13 jaar oud renden weg omdat er verhalen gingen dat mannen onmiddellijk gedood worden, terwijl vrouwen niets overkomt. Dus was ze alleen met haar kinderen, toen gewapende mannen langskwamen, die om voedsel en eten vroegen.

 

Josianne Wankian (37), moeder van 9 kinderen, ontvluchtte haar dorp voor het geweld in de regio Paoua van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

 

Ongedeerd

Josianne leende 12.000 CFA (18 euro) van een geitenhandelaar, zodat zij en haar kinderen het dorp ongedeerd konden verlaten en naar haar zuster in Paoua konden vluchten.

 

In brand

Het is lang niet de eerste keer dat gewapende mannen om geld kwamen bij Josianne en haar familie. In augustus 2017 staken ze zelfs haar huis in brand. ‘Mijn man is boer. We hadden 4 koeien, dus konden we goed in onze behoeften voorzien’, zegt Josianne. ‘Als gewapende mannen een goed huis zien, vragen ze om voedsel, vee of geld. Ze bevalen ons om 50.000 CFA (76 euro) belasting te betalen voor ons vee en 120.000 CFA (183 euro) gewoon om in ons huis te kunnen blijven wonen.’

 

Herbouw

‘Zoveel geld hebben we niet. Ik gaf ze 25.000 CFA (38 euro), alles wat ik had. Omdat het huis nog geen dak had, zeiden ze dat ze terug zouden komen als het af was. Maar dat hield ze niet tegen om onze bezittingen te stelen en het huis in de brand te steken. Daarna verbleef ik met mijn 9 kinderen een aantal maanden in de velden. We waren net begonnen met de herbouw van ons huis, toen de gevechten weer oplaaiden.’