75.000 Syriërs al vijf maanden vast in Jordaans niemandsland

woensdag 23 november 2016

De humanitaire situatie van 75.000 Syriërs die al vijf maanden vastzitten bij de noordoostelijke grens van Jordanië dreigt door de winter verder te verslechteren. Artsen zonder Grenzen roept op tot onmiddellijke toegang tot het gebied, dat bekend staat als de Berm, om acute hulp te kunnen verlenen.

 

Afgesloten van hulp

Vijf maanden geleden sloot Jordanië haar grens met Syrië. Door dit besluit zijn 75.000 Syriërs, waarvan driekwart vrouwen en kinderen, vrijwel volledig afgesloten van medische basiszorg. Deze mensen leven al ruim twee jaar in dit stuk woestijn en hulp bieden was voor de grenssluiting al moeilijk. Hun leefomstandigheden zullen de komende maanden nog meer verslechteren door de woestijnwinter. ‘Het wordt nu al kouder en de temperaturen zullen onder het vriespunt komen,’ zegt arts Natalie Thurtle van Artsen zonder Grenzen. ‘We verwachten dat jonge kinderen sterven aan onderkoeling, net zoals dat vorig jaar gebeurde.’

 

Overleven

Veel Syriërs in de Berm leven in tenten die niet beschermen tegen sterke, koude wind. Het gebrek aan infrastructuur in het gebied zorgt ervoor dat mensen geen toegang hebben tot goede winterkleding, heet water, elektriciteit, brandhout of andere vorm van verwarming. Het leven staat voor velen in het teken van simpelweg overleven.

 

Ondervoeding

‘Er is sinds begin augustus geen voedsel gebracht naar deze mensen, dus we krijgen steeds meer berichten over ondervoeding,’ zegt Thurtle. ‘Vorige week zou het gaan op 140 gevallen van ondervoeding. Het leven in de Berm wordt almaar erger.’
 

Chirurgisch ziekenhuis

De grenssluiting zorgt ook op andere plaatsen voor problemen. Op 250 kilometer van de Berm krijgen Syrische oorlogsgewonden geen toegang tot de Jordaanse plaats Ramtha, waar Artsen zonder Grenzen een chirurgisch ziekenhuis heeft. Ondanks het aanhoudende geweld in het zuiden van Syrië zijn de ziekenhuiszalen daarom bijna leeg. Artsen zonder Grenzen roept de Jordaanse overheid op om levensreddende hulp aan Syrische oorlogsgewonden weer mogelijk te maken in Ramtha.

Sluit zoeken

Zoekveld