Aquarius komt in actie voor mensen in nood op Middellandse Zee

woensdag 01 augustus 2018

Na meer dan een maand in de haven van Marseille te hebben gelegen komt het schip weer in actie voor mensen in nood op zee.

 

Veel mensen verdronken afgelopen weken

'De route over de Middellandse Zee is de dodelijkste ter wereld', zegt Aloys Vimard, projectcoördinator op de Aquarius. 'De afgelopen weken verdronken er meer dan 700 mensen, maar er zijn vrijwel geen reddingsschepen meer aanwezig om drenkelingen te helpen. Daarbij voeren Europese landen niet actief opsporings- en reddingsacties uit, terwijl het onze wettelijke en morele plicht is om deze mensen te helpen.'

 

Een maand stilgelegen

Voor het eerst in 2 jaar heeft de Aquarius meer dan een maand stilgelegen. Dit is het gevolg van politieke geschillen waarbij humanitaire organisaties op zee zijn behandeld als criminelen en geweerd uit de havens van Italië en Malta. Desondanks gaat Artsen zonder Grenzen door met het redden van drenkelingen, daarbij respecteren we het internationale zeerecht.

 

Naar een veilige plek

'Ons doel is niet veranderd ondanks de politiek gevoelige situatie op de Middellandse Zee. We willen voorkomen dat mannen, vrouwen en kinderen verdrinken en we brengen ze naar een veilige plek, waar primaire basisbehoeften en rechten worden gegarandeerd', aldus Vimard. Dat is niet in Libië, waar mensen op willekeurige basis vast komen te zitten in inhumane detentiecentra. Daar worden zij vaak het slachtoffer van geweld en uitbuiting, zoals slavernij, mishandeling en verkrachting. Hier zijn de Europese lidstaten van op de hoogte, maar toch heeft de EU de verantwoordelijkheden van de Libische kustwacht uitgebreid.

 

Zeerecht

Mocht de Aquarius de opdracht krijgen geredde drenkelingen af te zetten in Libië, dan geven we daar geen gehoor aan omdat het geen veilige plaats is. Ook zullen we geen geredde mensen overdragen aan een ander schip dat hen naar Libië zal brengen. Uiteraard zal de Aquarius, zoals het altijd gedaan heeft, het zeerecht en maritieme conventies respecteren, en coördineren met de relevante autoriteiten. Dit betekent ook dat als wij instructies krijgen die leiden tot vertraging van hulp aan mensen in nood, wij die niet op kunnen volgen.

 

Doel

'Ondanks de toenemende complexiteit op de Middelandse Zee blijft ons doel wat het altijd is geweest: het redden van levens, het voorkomen dat mannen, vrouwen en kinderen verdrinken, en deze mensen naar een veilige plaats brengen waar in hun basisbehoeften voorzien wordt en hun mensenrechten worden gerespecteerd', zegt Vimard.