Arts en internationaal voorzitter Joanne Liu benoemd tot Cleveringa-hoogleraar 2016-2017

vrijdag 25 november 2016

Arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen Joanne Liu is benoemd tot Cleveringa-hoogleraar 2016-2017. Joanne Liu is een Canadese kinderarts, en heeft ruim 20 missies uitgevoerd voor Artsen zonder Grenzen. In haar Cleveringa-oratie ‘Whose Lives Mattter?’ zal zij ingaan op het belang van humanitaire en medische hulp aan vluchtelingen en mensen in nood. Zij houdt haar oratie aan Rapenburg, locatie van het academisch gebouw van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

 

Dokter Joanne Liu beademt een patient in Sainte-Croix in Leogane, Haïti. Hier bood Artsen zonder Grenzen algemene en postoperatieve medische zorg in de nadagen van de aardbeving van januari 2010.

 

Ebolalezing

Gisteren gaf Joanne Liu een extra lezing over ebola in Leiden. In een overvolle zaal luisterden meer dan 400 studenten en medewerkers van het LUMC en de Universiteit Leiden naar haar verhaal. Het was de grootste ebola-uitbraak ooit, vertelde Liu in haar lezing ‘Ebola: pushed to the limits and beyond.’ Eerder waren er een aantal veel kleinere uitbraken in landen in Centraal-Afrika. Nu werden vooral Guinea, Sierra Leone en Liberia getroffen, landen in West-Afrika die geen ervaring hadden met ebola. Artsen zonder Grenzen was betrokken bij de behandeling van ruim 5.000 patiënten, meer dan eenderde van alle vastgestelde gevallen van ebola.

Lees ook het verslag van de ebolalezing op de website van universiteit Leiden

 

 

Een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen met een meisje dat mogelijk met ebola is besmet in onze ebolakliniek in de wijk Paynesville in Monrovia, Liberia. Zij en haar moeder wachten op de resultaten van hun ebolatest. © John Moore/Getty Images

 

Cleveringa

De Leidse rechterdecaan prof. Rudolph Cleveringa hield in november 1940 een protestrede aan de Universiteit Leiden omdat zijn joodse collega's door de Duitse bezetter ontslagen werden. Zijn moedige daad wordt sinds 1946 elk jaar door Leidse wetenschappers herdacht met Cleveringabijeenkomsten. Deze worden rond 26 november georganiseerd door het Leids Universiteits Fonds (LUF) in binnen- en buitenland.

 

Lees meer over haar benoeming op de website van universiteit Leiden

Biografie Joanne Liu