Artsen zonder Grenzen beëindigt reddingsoperaties op Centraal-Middellandse Zee

woensdag 06 januari 2016

Na acht maanden op zee, waarbij ruim 120 afzonderlijke reddingsoperaties werden uitgevoerd en 20.129 mensen gered werden, heeft Artsen zonder Grenzen haar zoek- en reddingsoperaties op de Centraal-Middellandse Zee op 30 december 2015 beëindigd. Nu minder vluchtelingen door de winterse omstandigheden de oversteek wagen, is er genoeg andere reddingscapaciteit op zee om hulp te bieden. Artsen zonder Grenzen roept EU-landen dringend op om voldoende reddingscapaciteit te houden, ook als het aantal vluchtelingen weer toeneemt, om zo nieuwe drama’s op zee te voorkomen.

 

Dodelijkste jaar

Toen het eerste reddingsschip uitvoer in mei 2015 gaf Artsen zonder Grenzen al aan dat permanente reddingsoperaties geen oplossing zijn voor de vluchtelingenstroom over zee. Deze hulp is een lapmiddel om onnodige sterfgevallen te voorkomen en komt voort uit het strikte grensbeleid dat vluchtelingen de zee op dwingt. 2015 was, ondanks de toename van de reddingscapaciteit, het dodelijkste jaar voor vluchtelingen op de Middellandse Zee. Volgens officiële cijfers zijn er 3.771 mannen, vrouwen en kinderen verdronken of vermist. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

 

Tijdens een reddingsoperatie op de Middellandse Zee door reddingsschip Bourbon Argos van Artsen zonder Grenzen wordt een jong kind uit een houten boot getild.

 

Inzet hulp door Europa

‘Geen van de mensen die we uit onzeewaardige bootjes hebben gehaald, zou de oversteek zonder hulp gered hebben,’ zegt operationeel manager Stefano Argenziano van Artsen zonder Grenzen. ‘Hoewel we beslist geloven dat zoek- en reddingsoperaties levens redden, zou dat niet de taak van onze artsen moeten zijn. We hopen daarom dat Europa in 2016 genoeg middelen inzet om hulp op zee te bieden en onze boten niet meer nodig zijn.’

 

Klaarstaan

De komende maanden zullen naar verwachting opnieuw duizenden mensen de oversteek wagen van Noord-Afrika naar de Europese kust. Artsen zonder Grenzen blijft klaarstaan om met haar reddingsschepen in actie te komen als blijkt dat EU-landen niet genoeg hulp bieden om de levens van deze mensen te beschermen.

 

Veilige oversteek

‘Het is cruciaal dat de EU en haar lidstaten middelen inzetten om toegewijde, proactieve en snelle hulp te bieden op het moment dat het nodig is,’ zegt Brice de la Vingne, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. ‘Maar reddingsoperaties roepen geen definitief halt toe aan de vele doden op zee. Het enige dat daarvoor zorgt, in de Centraal-Middellandse Zee en ook de Egeïsche Zee, is het zorgen voor veilige en legale manieren voor vluchtelingen om Europa te bereiken, zodat zij zich niet hoeven te beroepen op mensensmokkelaars en onzeewaardige bootjes.’

 

In 2015 hielp Artsen zonder Grenzen op de Centraal-Middellandse Zee met drie reddingschepen meer dan 23.000 mensen, waarbij 20.129 direct uit zee gered werden. In het oostelijke deel van de Middellandse Zee (de Egeïsche Zee) biedt een team van Artsen zonder Grenzen nog wel hulp op zee in samenwerking met hulporganisatie Greenpeace. Daarnaast bieden teams van Artsen zonder Grenzen hulp aan vluchtelingen in Italië, Frankrijk, Griekenland en meerdere Balkanlanden.

Sluit zoeken

Zoekveld