AzG Live LIVE

Artsen zonder Grenzen bestrijdt uitbraken mazelen en meningitis in Niger

vrijdag 27 mei 2016

In Niger werkt Artsen zonder Grenzen samen met het ministerie van Volksgezondheid om uitbraken van mazelen en meningitis te bestrijden. In de gebieden die het zwaarst getroffen worden door de ziekte-uitbraken leven grote aantallen vluchtelingen als gevolg van geweld in de regio. Tegelijkertijd wordt geprobeerd een uitbraak van cholera, die in buurland Nigeria heerst, te voorkomen.

 

Dubbele uitbraak

Volgens officiële cijfers kregen sinds januari 1.409 mensen in het westen van Niger meningitis C. 94 mensen stierven aan de ziekte. Net toen deze epidemie afzwakte, brak er een mazelenepidemie uit. Tot nu toe kregen 1.921 mensen mazelen en stierven 5 mensen. Teams van Artsen zonder Grenzen behandelen patiënten en organiseren vaccinatiecampagnes om ervoor te zorgen dat de dubbele uitbraak niet verder verspreid.

 

Vaccineren

‘Onze prioriteit is vaccineren in gebieden waar vluchtelingen en plaatselijke gemeenschappen samenkomen,’ zegt noodhulpcoördinator Augustin Ngoyi. Teams van Artsen zonder Grenzen en het Nigerese ministerie van Volksgezondheid vaccineerden daarom onlangs 254.000 mensen in tegen meningitis.

 

MSF167844 In Mangaize, in de regio Tillabéry in Niger, zijn ongeveer 15.000 mensen ingeënt tegen mazelen.

 

Vluchtelingen in gebied

De teams organiseren nu mazelenvaccinatiecampagnes in de regio Tillabéry. Daar werden al meer dan 15.000 mensen ingeënt. Bij een tweede ronde moeten ongeveer 35.000 ingeënt worden. Ook in de regio Diffa, waar veel vluchtelingen leven als gevolg van aanvallen door ISWAP (ook wel Boko Haram) worden mensen ingeënt tegen mazelen.

 

Cholera dreigt

In Diffa vindt ook een vaccinatiecampagne plaats tegen cholera. In buurland Nigeria, in het grensgebied met Niger, is cholera uitgebroken. Veel mensen die geweld in Nigeria ontvluchten komen in Diffa terecht en gevreesd wordt dat de cholera-uitbraak overslaat naar Niger. Daarom werden ongeveer 105.000 mensen in het gebied ingeënt tegen cholera. ‘Preventie is in dit geval echt onze beste oplossing,’ zegt medisch coördinator Jeff Mutombo. ‘Vanwege de onveiligheid in het gebied is het maar de vraag hoeveel hulp je kunt bieden als er echt een grote uitbraak losbarst.’

 

Trainen en voorbereiden

Ook helpt Artsen zonder Grenzen de zorgautoriteiten met het voorbereiden op nieuwe gevallen van mazelen en meningitis. Medisch personeel en laboratoriumtechnici in medische voorzieningen zijn getraind en (medisch) materiaal is gedoneerd, ook om de uitbraken verder in kaart te brengen. ‘We moeten zo snel mogelijk op de hoogte zijn van nieuwe ziektegevallen,’ zegt Ngoyi. ‘Informatie moet snel verzameld en gedeeld kunnen worden en nieuwe patiënten moeten onmiddellijk behandeld worden.’

 

Gewonden behandeld na aanval Boko Haram

Ook in het zuidoosten van Niger zijn teams van Artsen zonder Grenzen actief. In het gebied rond het Tsjaadmeer helpen we mensen die geweld door ISWAP (Islamic State’s West Africa Province, ook bekend als Boko Haram) ontvlucht zijn. Bij een aanval in Yebi, in het district Bosso, kwamen vorige week nog ten minste zes mensen om het leven en raakten acht mensen ernstig gewond. Artsen zonder Grenzen bracht de gewonden na de aanval over naar een ziekenhuis in de plaats Diffa.