Artsen zonder Grenzen deelt maaltijden, dekens en zet meer tenten op in Idomeni

woensdag 09 maart 2016

Zo’n 14.000 mensen zijn op dit moment gestrand in Idomeni. Artsen zonder Grenzen heeft twee grote tenten met een oppervlakte van 240 m² en 20 tenten van 42 m² opgezet om meer mensen een onderdak te kunnen bieden. Desalniettemin is er niet genoeg onderdak voor iedereen in het kamp en slapen er nog steeds honderden mensen buiten in de kou.

 

Mohammed (6) en Ahmed (8) slapen in de open lucht. Hun ouders hebben geen tent en er is geen ruimte beschikbaar in de gemeenschappelijke verblijven.

 

Dekens, maaltijden en hygiënische voorzieningen

Onze hulpverleners delen dagelijks ruim 2.000 dekens, 35.000 maaltijden en 1.500 hygiënekits uit in Idomeni. Daarnaast hebben zij nieuwe waterpunten en chemische toiletten geïnstalleerd. Afgelopen week heeft ons medisch team zo’n 2.000 mensen behandeld. In de meeste gevallen gaat het om ontstekingen aan luchtwegen, maag en darmen, gerelateerd aan de levensomstandigheden: het gebrek aan voldoende hygiëne, behoorlijk onderdak en het koude weer. De afgelopen weken komen er steeds meer jonge kinderen, vrouwen in de laatste maanden van hun zwangerschap, mensen met ernstige fysieke of geestelijke beperkingen en mensen met chronische ziekten naar ons toe voor medische hulp.

 

Vrouwen en kinderen

Sinds 1 maart zijn er meer dan 5.000 mensen op de Griekse eilanden aangekomen, ofwel een gemiddelde van 1.700 aankomers per dag. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 62% van deze groep vrouwen en kinderen. Het afgelopen weekend zijn er ruim 20 mensen omgekomen tijdens hun poging de Griekse eilanden te bereiken. Sinds het begin van het jaar zijn er daarmee meer dan 340 mensen omgekomen in de Egeïsche Zee. 

 

Artsen zonder Grenzen hulpverleners delen hulpgoederen uit aan mensen die gestrand zijn in Idomeni, aan de grens tussen Griekenland en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM).

 

Gestrand

Verspreid over heel Griekenland zijn er nog steeds 34.000 mensen gestrand. Op dit moment zijn er 3.000 opvanglocaties voor asielzoekers in het land, in 20 andere plaatsen gaat het vooral om tijdelijke onderkomens die niet geschikt zijn voor een langer verblijf. Alle opvanglocaties hebben hun maximale capaciteit bereikt.

 

Servië en Macedonië

In Servië zijn zo’n 1.100 mensen gestrand, velen al zo’n 8 dagen, sommigen bijna 3 weken. In het transitcentrum in Tabanovce, in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM), bevinden zich ruim 700 Afghanen. Zij mogen hun tocht niet voortzetten en het merendeel is er nu ruim 2 weken.