Artsen zonder Grenzen diep geschokt na doden medewerker in Centraal-Afrikaanse Republiek

vrijdag 20 mei 2016

Artsen zonder Grenzen veroordeelt in de sterkst mogelijke termen het ombrengen van een chauffeur en de hinderlaag in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), waarbij onze medewerker omkwam.

 

Konvooi

Op woensdag 18 mei werd een konvooi van twee voertuigen van Artsen zonder Grenzen in Kouki, 82 kilometer ten noorden van de stad Bossangoa, door gewapende mannen gedwongen te stoppen. In de voertuigen bevonden zich naast ons team ook patiënten. Het team werd gedwongen uit te stappen en op de grond te gaan liggen. De overvallers stalen hun persoonlijke bezittingen en de medische voorraden. Tijdens het incident, dat ruim 40 minuten duurde, werd een van onze chauffeurs doodgeschoten.

 

Mishandelingen

‘Het is absoluut onacceptabel dat een team van gezondheidswerkers en hun patiënten werden aangevallen’, zegt Michelle Chouinard, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in de CAR. ‘Het is nog veel afschuwelijker dat één van onze medewerkers werd gedood tijdens deze gewelddadige actie. Het team van Artsen zonder Grenzen en de patiënten werden langdurig bedreigd, waarbij kogels dicht bij hun hoofden werden afgevuurd en herhaaldelijk werd gedreigd dat ze zouden worden omgebracht.’

 

Opschorten

Als gevolg van deze aanslag ziet Artsen zonder Grenzen zich gedwongen om de activiteiten in het gebied op te schorten, totdat zij voldoende veiligheidsgaranties krijgt om haar medische en humanitaire werk weer te hervatten. ‘Humanitaire werkers horen gevrijwaard te worden van geweld’, zegt Chouinard.

 

Medeleven

Artsen zonder Grenzen is geschokt en diep bedroefd door dit ernstige veiligheidsincident. We betuigen ons oprechte medeleven met de nabestaanden van de medewerker die werd gedood.