Artsen zonder Grenzen eist uitleg van FRONTEX na beschuldigingen

donderdag 15 december 2016

Artsen zonder Grenzen eist uitleg van Europees Agentschap FRONTEX, dat hulporganisaties die reddingsoperaties uitvoeren op de Middellandse Zee ervan, zo wordt gezegd, beschuldigt ‘samen te spannen met mensensmokkelaars’. Volgens een artikel in The Financial Times doet FRONTEX de beschuldigingen in een reeks vertrouwelijke rapporten die niet gedeeld zijn met de hulporganisaties die zoek- en reddingsacties uitvoeren op zee, maar wel met journalisten.

 

Alle reddingsoperaties gecoördineerd door Rome

Alle reddingsoperaties van Artsen zonder Grenzen verlopen in volledige overeenstemming met maritieme wetgeving, het Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (het SOLAS-verdrag) en Italiaanse en Europese wetgeving. De reddingsoperaties worden bovendien gecoördineerd door het Maritieme Reddingscoördinatiecentrum (MRCC) in Rome. Het MRCC bepaalt wanneer en hoe onze reddingsschepen naar vaartuigen in nood gaan. Ook bepaalt het MRCC waar we de mensen die gered zijn naartoe moeten brengen. Elke persoon die door Artsen zonder Grenzen gered is, wordt in de toegewezen haven door Italiaanse en EU-grensbewakers opgevangen.

 

Ernstige en schadelijke beschuldigingen

‘Dit is een poging om hulporganisaties in diskrediet te brengen die duizenden mannen, vrouwen en kinderen van de verdrinkingsdood hebben gered,’ zegt landencoördinator Jens Pagotto van Artsen zonder Grenzen. ‘Deze ongegronde beschuldigingen zijn zeer ernstig en schadelijk. Artsen zonder Grenzen eist een onmiddellijke uitleg van FRONTEX en roept op tot een bijeenkomst van alle betrokken partijen.’

 

Hulp niet oorzaak van crisis

De EU en haar agentschap FRONTEX slagen er niet in het aantal doden op zee terug te brengen door activiteiten tegen mensensmokkel. Dat betekent dat Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties zich gedwongen voelen alles eraan te doen om meer sterfgevallen te voorkomen. Humanitaire hulp is niet de oorzaak van deze crisis, maar een reactie daarop. Als hulporganisaties hun reddingsoperaties nu zouden stoppen, zou het aantal doden op zee alleen maar verder toenemen.‘Smokkelaars kunnen zaken doen deels omdat de Europese Unie geen veilige en legale routes biedt voor vluchtelingen en migranten. Dát aanpakken is de beste manier om onnodige doden op zee te voorkomen en smokkelaarsnetwerken de nek om te draaien,’ aldus Jens Pagotto.

 

FRONTEX is het Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie.