Artsen zonder Grenzen hervat reddingsoperaties op Middellandse Zee

maandag 25 april 2016

Artsen zonder Grenzen heeft haar reddingsoperaties op de Middellandse Zee hervat. Op zaterdag 23 april nam Artsen zonder Grenzen deel aan een reddingsactie op het centrale deel van de zee tussen Afrika en Italië. Reddingsschip MSF Dignity I nam 308 mensen, voornamelijk uit Eritrea, over van een Italiaanse reddingsboot. Als gevolg van het gebrek aan veilige en legale routers naar Europa stierven vorig jaar bijna drieduizend vluchtelingen op de zee tussen Libië en Italië.

 

Massagraf

‘Rond deze tijd vorig jaar begonnen we onze eerste reddingsacties voor vluchtelingen op de Middellandse Zee,’ zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. ‘We noemden de zee toen een massagraf. Er is sindsdien nauwelijks iets veranderd. Als hulpverleners kunnen we niet werkloos toekijken.’

 

Reddingsschip MSF Dignity I neemt op de Middellandse Zee geredde vluchtelingen over van een Italiaanse reddingsboot.

 

Medische en psychosociale zorg

Het reddingsschip MSF Dignity I van Artsen zonder Grenzen is onderweg naar Sicilië, waar de 308 vluchtelingen opgevangen zullen worden. De komende weken stuurt Artsen zonder Grenzen nog twee (grotere) reddingsschepen uit. De medische teams aan boord geven spoedhulp en behandelen mensen voor uitdroging, brandwonden, onderkoeling en huidziektes. de aandoeningen die in 2015 het vaakst werden vastgesteld bij geredde vluchtelingen. Daarnaast wordt psychosociale zorg gegeven. Op Sicilië werken verschillende teams van Artsen zonder Grenzen in medische projecten voor vluchtelingen.

 

Reddingsschip MSF Dignity I, een van drie reddingsschepen van Artsen zonder Grenzen.

 

Veilige alternatieven nodig

‘De mensen die op zee gered worden, zijn op zoek naar een beter leven,’ vervolgt Liu. ‘Het is onacceptabel dat ze als criminelen worden behandeld, of nog erger, dat men deze mensen laat sterven. In plaats van beleid dat gericht is op afschrikken en grensbewaking, moeten Europese lidstaten zorgen voor veilige alternatieven voor de zeeroutes en reddingsoperaties. Het leven van honderdduizenden mensen hangt ervan af.’

 

In 2015 waren drie schepen van Artsen zonder Grenzen betrokken bij 120 reddingsacties op de Middellandse Zee tussen Afrika en Italië, waarbij meer dan 23.000 mensen gered werden. Samen met Greenpeace werkt Artsen zonder Grenzen ook op de zee tussen Turkije en Griekenland. In totaal behandelden teams van Artsen zonder Grenzen in 2015 meer dan 100.000 mensen op de Middellandse Zee en in Griekenland, Italië en in de Balkanlanden.

 

Bekijk een overzicht van onze hulp met betrekking tot de vluchtelingencrisis