AzG Live LIVE

Artsen zonder Grenzen luidt noodklok over onacceptabel aantal aidsdoden in sub-Saharaans Afrika

dinsdag 25 juli 2017

Een onacceptabel groot aantal mensen krijgen en sterven aan aidsgerelateerde ziekten in sub-Saharaans Afrika. Nog steeds hebben velen geen toegang tot preventieve behandelingen of medische zorg. Cruciale hulp om tijdig hiv/aids vast te stellen en te behandelen moet daarom snel op grote schaal uitgerold worden.

 

Sterftecijfer

Artsen zonder Grenzen presenteert vandaag tijdens een internationale aidsconferentie in Parijs haar briefing paper ‘Wachten is geen optie’. Daarin stelt de noodhulporganisatie dat in haar klinieken in DR Congo, Guinee, Kenia en Malawi de aidspatiënten die opgenomen worden al een dusdanig verzwakt immuunsysteem hebben dat tussen 30 en 40 procent snel sterft – een derde zelfs binnen 48 uur.

 

Nooit getest of behandeld

De belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte zijn mislukte of onderbroken behandeling of een te late diagnose. Onderzoeken door Artsen zonder Grenzen laten zien dat in gemeenschappen in zuidelijke en oostelijke regio’s in Afrika veel mensen leven met aids die zelfs nooit getest en behandeld zijn.

 

Winnie (25), uit Kenia, testte hivpositief in 2015. Twee jaar lang ging ze van kliniek naar kliniek, waardoor haar behandeling vaak onderbroken werd. Ze is nu onder behandeling in de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Homa Bay.

 

Kritieke toestand

‘We hebben nieuwe oplossingen nodig om die mensen te vinden die nu niet gevonden worden,’ zegt hiv-deskundige Gilles van Cutsem. ‘En liever vroeger dan later, voordat ze in kritieke toestand naar ons ziekenhuis komen of zelfs al thuis gestorven zijn. Daarnaast is in gemeenschappen het stigma op hiv nog steeds groot en is er een gebrek aan informatie. Dat leidt ertoe dat mensen erg moeilijk, of helemaal geen zorg zoeken.’

 

Bemoedigende stap

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde voor het eerst richtlijnen voor aidsbehandeling in low-resource settingen. Dit is een bemoedigende stap. De richtlijnen dienen echter ook snel geïmplementeerd te worden, inclusief maatregelen bij medicijnresistentie en mislukte behandeling.

 

Financiering stagneert

Daarbij vindt Artsen zonder Grenzen het zorgelijk dat de wereldwijde financiering voor de strijd tegen hiv stagneert. Zo zullen veel landen minder geld krijgen voor hun hiv/aids-respons door verwachte bezuinigingen door de Amerikaanse overheid.

 

‘Dreigen gevecht te verliezen’

‘Elke nieuwe aidspatiënt is weer meer bewijs dat tijdige toegang tot diagnostiek en ononderbroken behandeling een groot probleem is,’ zegt beleidsadviseur Mit Philips. ‘De politieke wil en de fondsen om hiv te bestrijden nemen af. Daarmee dreigen we het gevecht tegen dit virus te verliezen en ontnemen we de hoop op leven van talloze aidspatiënten.’

 

Artsen zonder Grenzen ondersteunt momenteel ruim 230.000 mensen met hiv in 19 landen, waaronder in verschillende ziekenhuizen in sub-Saharaans Afrika.