Artsen zonder Grenzen opnieuw actief in Somalië

vrijdag 23 juni 2017

Bijna 4 jaar nadat Artsen zonder Grenzen al haar teams terugtrok uit het land, zijn we weer aan de slag in het Oost-Afrikaanse Somalië. We hervatten de ondersteuning van het regionale ziekenhuis van Mudug, in het semi-autonome gebied Puntland, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid.

 

Voedingsprogramma

In mei startten we met de ondersteuning van het voedingsprogramma van het ziekenhuis; in juni begonnen we ook op kinderafdeling te werken. Elke dag nemen we gemiddeld 10 nieuwe patiënten op in het intensieve voedingsprogramma. Daar zijn al 345 kinderen jongeren dan 5 behandeld tegen ernstige acute ondervoeding. 201 kinderen werden opgenomen met mazelen. In de kinderafdeling hebben we 100 kinderen opgenomen en 2.297 poliklinische consulten gedaan. 

 

Veiligheid

Sinds ons vertrek 4 jaar geleden na een reeks aanvallen op onze medewerkers, zijn we de situatie in het land nauwgezet blijven volgen, om te kijken of het mogelijk was om opnieuw op een veilige manier humanitaire hulp te verlenen. We blijven benadrukken dat alle in het conflict betrokken partijen de hulpverlening aan de Somalische bevolking moeten ondersteunen, en de veiligheid van humanitair personeel moeten respecteren.

 

Beperkt

Gezien het verleden zijn we nu zowel voorzichtig als bescheiden. Onze medische hulp in Puntland blijft voorlopig beperkt. Onze aanwezigheid in Somalië, de schaal van onze hulpverlening en de uitbreiding van onze activiteiten zal volledig afhangen van het respect en de steun die we ervaren van alle overheden en gemeenschappen die we helpen.