Artsen zonder Grenzen redt 2000 mensen op Middellandse Zee

donderdag 06 oktober 2016

Artsen zonder Grenzen teams van 3 reddingsschepen op de Middellandse Zee hebben op 3 oktober in 7 uur tijd 2000 mensen van 11 boten gered. Een aantal mensen moest dringend naar een ziekenhuis overgebracht worden.

 

Vreselijk gezicht

‘Mensen lagen in het water. Sommigen op het punt van verdrinking. Het was een vreselijk gezicht. Mensen waren bang en velen hadden brandwonden van de combinatie brandstof en water, vooral vrouwen en kinderen. Een zwangere vrouw is helaas overleden voordat we haar naar het vasteland konden laten overbrengen,’ vertelt Nicolas Papachrysostomou, hulpcoördinator van het Artsen zonder Grenzen reddingsschip Dignity I. 

 

Gebed op het dek van het reddingschip Aquarius door mensen die voor de noordelijke kust van Libië zijn gered. 4 oktober 2016. Het team van de Aquarius bestaat uit een team van hulpverleners van Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranee.

 

720 mensen op 1 boot

Artsen zonder Grenzen vaart met 3 schepen op de Middellandse Zee: de Bourbon Argos, de Dignity I en de Aquarius (in samenwerking met SOS Mediterranee). Voor het team van de Bourbon Argos was het een intense hervatting van de missie, na een tijdelijke stop vanwege een incident met de Libische kustwacht op 17 augustus. Het team redde 1019 mensen van 8 verschillende boten. Tegelijkertijd haalde de Aquarius een overweldigende 720 mensen van 1 meer dan overvolle boot. De meesten aan boord van de Aquarius en de Bourbon Argos zijn stabiel, maar hebben medische zorg nodig voor verschillende aandoeningen. Zorgwekkend is een mate van ondervoeding bij mensen uit Eritrea. De Dignity redde 213 mensen op dezelfde ochtend.

 

Het overvolle dek van het zoek- en reddingsschip Aquarius na de redding van 720 mensen van een kleine boot voor de noordkust van Libië, gezien door de boordcamera.

 

Zeedoden

‘Deze reddingsacties geven aan hoe belangrijk het is om humanitaire, onafhankelijke hulp te bieden op de Middellandse Zee. Maar zoek- en reddingsacties alleen kunnen geen einde maken alle zeedoden. De enige manier is met spoed veilige, legale routes naar Europa te realiseren,’ aldus Tommasa Fabri, coördinator van de hulp van Artsen zonder Grenzen in Italië.

 

Sinds 21 april 2016 hebben de 3 schepen Dignity I, Bourbon Argos en Aquarius bij elkaar 14.547 mensen gered tijdens ruim 100 reddingsacties. Minstens 3.230 mensen hebben echter dit jaar de dood gevonden op wat inmiddels de dodelijkste migratieroute ter wereld wordt genoemd.