Artsen zonder Grenzen roept overheden dringend op betere tbc-medicijnen in te zetten

vrijdag 13 oktober 2017

Veel te weinig patiënten met resistente tuberculose hebben toegang tot nieuwe effectieve tbc-medicatie, stelt Artsen zonder Grenzen. De medicijnen bedaquiline en delamanide hebben veelbelovende resultaten en zijn al ruim vier jaar op de markt. Voor 30 procent* van de patiënten met resistente tuberculose kunnen de middelen een groot verschil maken. Slechts 5 procent van hen krijgt ze ook.

 

Uitkomst onderzoek

Op de 48e Union World Conference on Lung Health (de belangrijkste conferentie op het gebied van tuberculose) in Guadalajara, Mexico, presenteerde Artsen zonder Grenzen de eerste uitkomsten van haar klinische onderzoeken in Armenië, India en Zuid-Afrika naar de nieuwe medicijnen. Eén daarvan is het feit dat 74 procent van een groep van 23 mensen met resistente tuberculose al na 6 maanden behandeling op weg naar genezing waren (‘positive-to-negative culture conversion’).

 

Dodelijkste infectieziekte

Tuberculose is de dodelijkste infectieziekte ter wereld en maakt jaarlijks 1,8 miljoen slachtoffers. Gewone tbc behandel je met een combinatie van tenminste vier verschillende antibiotica, minstens zes maanden lang. Als de bacteriën immuun voor de standaardbehandeling worden, noemen we dit resistente tbc, ook wel DR-TB. Je kunt dat krijgen van iemand die resistente tbc heeft, of als je pillen hebt vergeten in te nemen.

 

Bijwerkingen

De huidige standaardbehandeling voor DR-TB betekent dat mensen 9 maanden tot 2 jaar in totaal minstens 14.600 pillen slikken en maandenlang 1 tot 3 keer per dag pijnlijke injecties krijgen. De bijwerkingen daarvan zijn fors: algehele misselijkheid, overgeven, blijvende doofheid, psychische problemen. Sommige medicijnen veroorzaken zware psychische problemen als depressie en zelfmoordneigingen. 

 

Trage invoer

‘De redenen dat bedaquiline en delamanide zo beperkt worden toegepast, zijn uiteenlopend. Eén ervan is dat sommige landelijke tbc-programma’s te behoudend zijn. De teleurstellende trage manier waarop de nieuwe tbc-medicijnen worden ingevoerd, doet mensen die hiermee een kans op een doeltreffende behandeling zouden hebben, ernstig tekort. De wereldwijde tbc-gemeenschap, overheden en grote donoren moeten gezamenlijk dringend stappen ondernemen om de toegang tot deze veelbelovende, levensreddende medicijnen te vergroten,’ aldus Isaac Chikwanha, arts en tbc-adviseur van de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen, de MSF Access Campaign. Het aantal mensen dat in het eerste halfjaar van 2017 één of beide nieuwe medicijnen kreeg, was 3.943, slechts 1.000 meer dan in dezelfde periode van 2016.

 

De dagelijkse dosis medicatie – met delamanide - voor Sinethemba Kuse, patiënte met extreem resistente tuberculose (XDR-TB) in Zuid-Afrika.

 

Tweede kans

‘Delamanide gaf mij een tweede kans op leven, en ik wens iedereen die met resistente tbc worstelt toe dat zij deze pillen krijgen. Want er zijn zovelen die de hele tijd moeten overgeven van de huidige standaardkuur, of huilen als ze een injectie krijgen, of zelfs doof worden of niet meer naar school of werk kunnen,’ verklaart Sinethemba Kuse. Zij leed aan extreem-resistente tbc en werd door Artsen zonder Grenzen met delamanide behandeld in Khayelitsha, Zuid-Afrika.

 

Het briefingdocument Four years and counting’ geeft de stand van zaken weer zoals door Artsen zonder Grenzen gepresenteerd op de conferentie.

 

* Het percentage van 30% is gebaseerd op de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en gaat om mensen die ofwel aan multiresistente tbc (MDR-TB, bacteriën zijn immuun voor 2 van de 4 belangrijkste standaardmedicijnen) of extreem-resistente tbc (XDR-TB, bacteriën zijn immuun voor minimaal één van de fluoroquinolone-medicijnen en één van de injecteerbare medicijnen van een tweedelijnsbehandeling tbc) lijden en behandeling in combinatie met andere medicijnen niet kunnen verdragen.

 

Hoe behandelt Artsen zonder Grenzen tuberculose?

 

Arts en medisch specialist van Artsen zonder Grenzen Anita Mesic vertelt over de behandeling van resistente tuberculose.