Artsen zonder Grenzen rondt hulp af bij longpestepidemie in Madagaskar

woensdag 15 november 2017

Artsen zonder Grenzen rondt haar hulp af bij de longpestepidemie in de havenstad Tamatave in Madagaskar. Door heel Madagaskar is het aantal patiënten in behandelcentra minder dan 35. ‘De epidemie is nog niet voorbij, maar het aantal longpestpatiënten is drastisch gedaald in het hele land,’ zegt noodhulpcoördinator Axelle Ronsse. ‘In Tamatave is de uitbraak onder controle.’

 

Laatste patiënt in Tamatave op 8 november

Artsen zonder Grenzen biedt sinds oktober hulp in Tamatave, Madagaskar. Medische teams zetten een behandelcentrum op, behandelden patiënten, gaven voorlichting aan gemeenschappen (vooral over hygiënemaatregelen) en trainden zorgverleners. Sinds 8 november is er geen patiënt meer behandeld in het behandelcentrum. Er blijft een team van Artsen zonder Grenzen in Madagaskar om hulp en ondersteuning te bieden bij de epidemie als dat weer op enig moment nodig blijkt.

 

Melle Marie Florence (22) in een longpestbehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Tamatave, Madagaskar.

 

Longpest

Longpest is de besmettelijkste en dodelijkste vorm van de pest. Builenpest, dat een endemische ziekte is in Madagaskar, verspreidt zich alleen door beten van geïnfecteerde vlooien en zorgt voor minder sterfte.