Artsen zonder Grenzen vecht patent peperduur hepatitis-C-medicijn aan

maandag 27 maart 2017

Artsen zonder Grenzen heeft vandaag verzet aangetekend bij het Europees Octrooibureau (EPO) tegen een patent voor hepatitis-C-medicijn sofosbuvir. Het doel: een betaalbare behandeling voor hepatitis C waardoor meer mensen dit medicijn kunnen krijgen; in én buiten Europa. In Europa rekent fabrikant Gilead zo’n 55.000 euro voor een sofosbuvir-kuur van 12 weken. In Amerika was de startprijs 84.000 dollar (77.230 euro) ofwel 1.000 dollar per pil. Uit verschillende studies blijkt dat het minder dan 1 dollar per pil kost om te maken. Hepatitis C is een virale infectieziekte die overgebracht wordt door besmet bloed.

 

80 miljoen mensen

’Wereldwijd lijden naar schatting 80 miljoen mensen aan hepatitis C. Maar de torenhoge prijs betekent dat miljoenen mensen sofosbuvir niet kunnen krijgen. Het medicijn wordt op rantsoen gesteld of is helemaal niet verkrijgbaar. Wat heb je aan een medicijn dat je kan genezen als je het niet kunt betalen?’ Dit stelt Isaac Chikwanha, Artsen zonder Grenzen medisch adviseur gespecialiseerd in hepatitis C. Volgens Artsen zonder Grenzen kan dit patent aangevochten worden; de wetenschap achter sofosbuvir is namelijk niet nieuw. Maar het monopolie van Gilead staat wél een betaalbare behandeling voor hepatitis C in de weg.

 

Een Artsen zonder Grenzen hepatitis C kliniek in het Preah Kossamak ziekenhuis in Phnom Penh, Cambodja.

 

Grote kans op genezing van hepatitis C

Sofosbuvir vormt de ruggengraat van de meeste behandelingen voor hepatitis C. Het is een van de oraal in te nemen medicijnen die de afgelopen vier jaar op de markt zijn gekomen waardoor de kansen op genezing omhoog is geschoten. Naast Artsen zonder Grenzen hebben ook Dokters van de Wereld en andere burgerinitiatieven uit 17 landen verzet aangetekend tegen de monopolie van fabrikant Gilead op dit levensreddende medicijn.

 

Versnelling betaalbaarheid

Als het verzet tegen het patent van Gilead op sofosbuvir succesvol is, kan het de verkrijgbaarheid van betaalbare, merkloze versies van het medicijn in Europa versnellen. Het kan overheden er ook toe aanzetten ervoor te zorgen dat het medicijn in hun land betaalbaar wordt. Zoals betere deals met Gilead te onderhandelen en/of dwanglicenties uit te geven zodat goedkopere, generieke medicijnen gemaakt of geïmporteerd kunnen worden, bijvoorbeeld.

 

Eerder successen geboekt

Het patent van Gilead is al eerder succesvol aangevochten. In China en Oekraïne zijn sleutelpatenten op sofosbuvir is al ingetrokken; in Argentinië, India, Brazilië, Rusland en Thailand, onder andere, lopen de procedures nog. ‘We hebben al eerder gezien dat het aanvechten van patenten tot een grotere verkrijgbaarheid van medicijnen kan leiden. En, Artsen zonder Grenzen heeft eerder patenten aangevochten of deze procedures gesteund,’ aldus Yuanquiong Hu, juridisch adviseur van de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen.

 

Patent Opposition Database

Op de internationale Patent Oppositions Database zijn de aanvechtingen tegen het patent op sofosbuvir te vinden, waaronder die van Artsen zonder Grenzen:

Veel patentaanvragen zijn onterecht, om patiëntenorganisaties en andere organisaties te helpen die onterechte patentaanvragen willen aanvechten, lanceerde de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betere medicijnen en diagnostiek, bekend onder de naam MSF Access Campaign, de Patent Opposition Database