Artsen zonder Grenzen versterkt hulp in en rond Mosul, Irak

maandag 24 april 2017

Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp in en rond de Iraakse plaats Mosul versterkt. Eind maart openden we een eerstehulpafdeling in een ziekenhuis in Oost-Mosul. Daar geven we medische, chirurgische en psychosociale zorg. Ook openden we in maart in Oost-Mosul een kliniek voor moeder-en-kindzorg. Sindsdien hielpen we er 92 vrouwen bevallen.

 

Geweld en trauma’s

‘Het geweld dat de bevolking moet doorstaan, is bijna ongekend,’ zegt landencoördinator Marc van der Mullen. ‘Zelfs als ze aan het geweld ontsnappen, en verwondingen zijn behandeld, zullen mensen nog trauma’s moeten verwerken.’

 

Een jonge patiënt in de operatiekamer in het ziekenhuis in Qayyarah. De jongen uit Mosul werd geraakt door een verdwaalde kogel.

 

Frontlinies

In Mosul, in het noorden van Irak, wordt hevig gevochten tussen legertroepen en IS, dat het westen van de stad nog bezet. Sinds de militaire operaties begonnen heeft Artsen zonder Grenzen haar hulp nabij de frontlinies waar mogelijk opgeschaald. Medische teams werken in veldhospitalen, bestaande ziekenhuizen en plekken waar vluchtelingen opgevangen worden. De medische noden zijn enorm.

 

Vastzitten

‘Zodra je het westen van Mosul binnen gaat, wil je als hulpverlener eigenlijk niet meer weg,’ zegt Van der Mullen. ‘Je weet dat je er alles aan moet doen om de mensen die er vastzitten te helpen.’

 

Veldhospitaal

Ten zuiden van Mosul, in de plaats Qayyarah, runt Artsen zonder Grenzen een veldhospitaal waar veel oorlogsgewonden en vluchtelingen worden geholpen. Er werden van 19 februari tot 8 april meer dan 1.480 patiënten behandeld. Een uitgebreide reportage over de noodhulp in het ziekenhuis in Qayyarah vind je hier (in het Engels).