AzG behandelt gewonden na gevechten kamp Moria, Lesbos

donderdag 15 maart 2018

Na gevechten in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos hebben medische teams van Artsen zonder Grenzen daar gisteravond elf mensen behandeld. Het ging om de gevolgen van traangas en om paniekaanvallen. Onder de patiënten waren drie kleine kinderen en een aantal zwangere vrouwen.

 

Spanningen

De gevechten in het kamp vonden plaats tussen vluchtelingen en migranten enerzijds en de Griekse politie anderzijds. De spanningen waren opgelopen nadat een jonge man twee dagen geleden omkwam. Hij werd geëlektrocuteerd nadat hij in een elektriciteitsmast was geklommen. Hij protesteerde daarmee tegen de beslissing om hem van zijn familie te scheiden en hem op het eiland vast te houden.

 

EU/Turkije-deal

Het incident vond plaats aan de vooravond van het tweejarig bestaan van de EU/Turkije-vluchtelingendeal. Gisteren maakte de EU bovendien bekend opnieuw 3 miljard euro vrij te maken voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. ‘De gebeurtenissen in Moria zijn een nieuw voorbeeld van de menselijke prijs die deze cynische overeenkomst vraagt. Een prijs die wordt betaald door de mannen, vrouwen en kinderen gevangen op de Griekse eilanden’, zegt Louise Roland-Gosse in, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Griekenland.

 

Vluchtelingen en migranten wachten om toegelaten te worden tot kamp Moria op Lesbos, Griekenland, oktober 2015

 

Schandelijk

‘Onze kliniek voor mentale gezondheidszorg blijft volstromen met mensen die lijden aan posttraumatische stressstoornissen, zichzelf beschadigen of zelfmoordpogingen ondernemen. Het is gewoonweg schandelijk dat mensen die aan oorlog en bommen ontsnappen, uit bijvoorbeeld Syrië, opnieuw lijden onder geweld in Europa. De EU kan dit jubileum niet vieren als een succes’, zegt Roland-Gosse.

 

Boten

Ondertussen blijven er boten met nieuwe migranten en vluchtelingen aankomen. Slechts twee uur na de gevechten strandden twee boten vol met gezinnen op de kust van Lesbos.