Behandelcentrum ebola geopend in Congo

donderdag 16 augustus 2018

Artsen zonder Grenzen heeft dinsdag een behandelcentrum voor ebola geopend in Congo. Dit is opgebouwd in het epicentrum van de laatste ebola-uitbraak, het Congolese dorp Mangina.

 

Behandelcentrum met 12 tenten

Eerder zetten we al een isolatie-unit voor geïnfecteerde patiënten op. Alle patiënten die hier zaten, zijn nu naar de twaalf tenten van ons nieuwe behandelcentrum gebracht. Inmiddels hebben we 37 patiënten opgenomen. Bij 31 van hen is met laboratoriumonderzoek vastgesteld dat ze inderdaad ebola hebben.

 

Congolese gezondheidswerkers

‘Onder onze patiënten zijn ook verschillende Congolese gezondheidswerkers uit het gebied, ‘ vertelt Gwenola Seroux, noodhulpcoördinator.  ‘Zij waren de eersten die in actie kwamen en sommigen zijn daarom blootgesteld aan het virus.’ Al 41 mensen zijn inmiddels overleden door het ebola-virus volgens het ministerie van Volksgezondheid in Congo.

 

Teams in provincie Ituri

We ondersteunen de lokale gezondheidszorg bij de ebola-uitbraak. In de provincie Ituri werkt een team van Artsen zonder Grenzen op de route Mambasa – Makeke. Het team bezoekt gezondheidscentra en zet als het nodig is isolatiekamers op. Ook houdt het team toezicht en werkt samen met lokale gezondheidswerkers om mensen voor te lichten over ebola.

 

Zorg beschikbaar houden voor niet-ebolapatiënten

Onze teams werken aan infectiepreventie en controle buiten de ebola-uitbraak om. Op die manier blijft de gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar. We doen er alles aan om ook onze bestaande projecten in de regio vrij te houden van besmetting, zodat de hoognodige zorg daar door kan blijven gaan.

 

Vaccinatieprogramma ebola

Het Congolese ministerie van Volksgezondheid werkt samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan een vaccinatieprogramma in het gebied dat het meest is geraakt door de uitbraak. Bijna 1200 contacten van ebolapatiënten zijn geïdentificeerd.

 

Conflictgebied

De uitdaging bij het bestrijden van deze ebola-uitbraak is groot. In het noordoosten van Congo heerst al lange tijd veel geweld. Het is voor het eerst dat er een ebola-uitbraak is in een conflictgebied. Dat maakt het lastig om verspreiding van de ziekte tegen te gaan in gebieden die, door het conflict, slecht toegankelijk zijn.