Bijna 1 miljoen vluchtelingen in Uganda

donderdag 18 mei 2017

Elke week vluchten 2.000 Zuid-Sudanezen naar Uganda. Inmiddels worden ruim 900.000 vluchtelingen uit Zuid-Sudan in het land opgevangen. Hiermee vangt Uganda de meeste vluchtelingen uit andere landen op van alle landen in Afrika, méér dan heel Europa in 2016. Dit enorme aantal vluchtelingen overstijgt de opvangcapaciteit van de overheid. Met als gevolg dat vele mensen geen dak boven hun hoofd en te weinig water en voedsel hebben. Er is dus meer hulp nodig.

 

Een vrouw uit Kajo Keju, Zuid-Sudan, is aangekomen in het Palorinya vluchtelingenkamp in Noord-Uganda. Zij is een van de duizenden mensen die de grens over gevlucht zijn met alleen dat wat zij kunnen dragen.

 

Bruut geweld

De vluchtelingenstroom ving aan toen in juli 2016 gevechten uitbraken in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. De verhalen van bruut geweld zijn talrijk. ‘Ze slachten je gewoon af: mannen, vrouwen, kinderen, het maakt niet uit. Mijn hele familie is gedood. Ik ben hier alleen, al mijn broers zijn dood,’ vertelt Maria*.

 

Vooral vrouwen en kinderen

Uganda heeft een vooruitstrevende houding wat de opvang van vluchtelingen betreft: vluchtelingen hebben het recht zich vrij te bewegen, te werken en een stuk land te kopen. Maar de overheid kan de opvang niet langer aan. Er zijn wel hulporganisaties actief, waaronder Artsen zonder Grenzen, maar de geboden hulp is niet toereikend. Nieuwkomers moeten veelal onder bomen slapen. En 85 procent van de nieuwkomers zijn vrouwen en kinderen.

 

Een Artsen zonder Grenzen kliniek in het Palorninya vluchtelingenkamp voor Zuid-Sudanezen, in het noorden van Uganda.

 

Onbegaanbare wegen

Het water moet echter ook nog met watertankwagens over de weg worden vervoerd. ‘Dat is een constante uitdaging, want als het hard regent, zijn de wegen meestal niet meer begaanbaar. En dat betekent dat tienduizenden mensen dagenlang zonder water komen te zitten en dan dat van de grond moeten opscheppen. Dat water is vuil en vol met bacteriën. En dat kan weer tot uitbraken van besmettelijke ziekten leiden,’ aldus Casey O’Connor, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Palorinya.

 

* Naam veranderd