Cholera en ondervoeding nieuwe gevaren voor vluchtelingen in Pieri, Zuid-Sudan

vrijdag 02 juni 2017

Onder vluchtelingen die rond de plaats Pieri, Zuid-Sudan, schuilen in de bossen, neemt ondervoeding en mogelijke cholera toe. De gezondheid van duizenden mensen staat op het spel.

 

Nauwelijks voedsel

Na hevige gevechten in februari ontvluchtten ruim 27.000 mensen de plaatsen Yuai en Waat. Velen zochten een veilig heenkomen in Pieri. Daar zorgt een acuut gebrek aan eten, schoon water en beschutting voor nieuwe gevaren. ‘Twee weken geleden werd er eten uitgedeeld,’ zegt Elisabeth (45), een vluchteling uit Yuai. ‘Het is niet genoeg. En we moeten het ook nog eens delen met mensen die niets kregen. Als er geen eten is, eten we bladeren van de bomen.’

 

Vluchtelingen in de bossen bij de plaats Pieri, Zuid-Sudan.

 

Leefomstandigheden verslechterd

Artsen zonder Grenzen geeft medische zorg, onder meer voor cholera en ondervoeding. De situatie zal echter alleen maar verder verslechteren als de leefomstandigheden van de mensen niet snel verbeteren.

 

Medische zorg en schoon water

Op 9 mei werd het eerste mogelijke geval van cholera geconstateerd nadat het aantal patiënten met waterige diarree toenam. Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels een behandelcentrum in Pieri opgezet, waar tot nu toe 30 patiënten zijn behandeld. Ook hebben teams verschillende schoonwaterpunten opgezet.

 

Voedselhulp aan ondervoede kinderen

Medio mei begon het aantal ondervoede kinderen toe te nemen. 12 procent van de kinderen lijdt aan levensbedreigende ernstige, acute ondervoeding. Artsen zonder Grenzen geeft voedselhulp aan ondervoede kinderen, maar er is veel meer voedselhulp nodig voor de hele vluchtelingengemeenschap en de andere bewoners van het gebied.

 

Zorgwekkende situatie

Hoewel de onveiligheid de hulp in het gebied bemoeilijkt, is er snel een opschaling van hulp nodig. ‘In dit gebied was de humanitaire situatie al zorgwekkend en is de zorg beperkt,’ zegt hulpcoördinator Michael Keizer. ‘Omdat de leefomstandigheden erg slecht zijn en schoon water schaars is, vrezen we dat het alleen maar erger wordt. Bovendien komt het regenseizoen eraan. Daardoor wordt het gebied nog moeilijker te bereiken, terwijl de noden alleen maar toenemen.’