Cholera-epidemie Jemen: aantal besmette mensen naar ruim 100.000

vrijdag 09 juni 2017

De cholera-epidemie in Jemen neemt steeds verder in omvang toe. Op 8 juni was het aantal mogelijke besmette mensen opgelopen naar 101.800, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Jemenitische zorgautoriteiten. 789 mensen zijn inmiddels overleden. Er zijn choleragevallen bekend in 19 van de 22 gouvernementen in het land.

 

Kwetsbaarheid bevolking

Het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen en schoon water verhoogt de kwetsbaarheid van de bevolking, die door aanhoudend conflict al veel te lijden heeft onder andere gezondheidsproblemen. Bovendien wordt het voor patiënten steeds moeilijker om ziekenhuizen en klinieken te bereiken. De epidemie verspreidt zich ook naar afgelegen gebieden, ver weg van goede medische voorzieningen.

 

24.135 patiënten

Artsen zonder Grenzen heeft sinds 30 maart 24.135 patiënten behandeld voor cholera en acute waterige diarree. Eind mei was dit aantal nog 12.181. Medische teams werken in 17 behandelfaciliteiten in 9 gouvernementen in het land. Vanwege de snelle verspreiding van de epidemie breidt Artsen zonder Grenzen haar hulp voortdurend uit. Ook helpen wij andere medische voorzieningen met medische materialen.

 

Opschaling hulp cruciaal

Waterzuivering door UNICEF in hoofdstad Sanaa heeft daar voor enige stabilisering van de uitbraak geleid. Een verdere opschaling van de hulp door andere hulporganisaties is cruciaal om de epidemie in te kunnen dammen.