AzG Live LIVE

Cholera-epidemie Jemen: aantal besmettingen neemt af, preventie en aanpak onderliggende oorzaken cruciaal

maandag 04 september 2017

In Jemen neemt het aantal mensen dat besmet raakt met cholera en acute waterige diarree sinds medio juli af. Sinds 30 maart behandelden teams van Artsen zonder Grenzen 91.645 patiënten in 22 cholerabehandelcentra. Nu het aantal patiënten afneemt, zal een deel van de behandelcentra sluiten of overgedragen worden aan andere organisaties.

 

Onderliggende oorzaken

Toch is de cholera-epidemie in het door oorlog geteisterde land allerminst voorbij. Er komen nog steeds nieuwe patiënten bij en de onderliggende oorzaken van de uitbraak (gebrek aan schoon water, nauwelijks toegang tot goede zorg, slechte sanitaire omstandigheden) vereisen acute oplossingen. Waakzaamheid blijft dan ook geboden, zeker nu het regenseizoen is begonnen, dat het risico op verspreiding van de ziekte vergroot.

 

Een tent met cholerapatiënten in het cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen in Abs, Jemen.

 

Preventie cruciaal

Artsen zonder Grenzen zet bovendien haar activiteiten om cholera te voorkomen voort in de gemeenschappen. Teams geven zorgvoorlichting, trainen medisch personeel, zetten rehydratiepunten op en delen hygiënekits uit. Dat doen zij vooral op afgelegen plekken, waar mensen soms lang moeten reizen om een ziekenhuis of kliniek te bereiken.

 

Hulp bemoeilijkt

De huidige cholera-epidemie in Jemen is de grootste ooit in het land. Tussen 27 april en 27 augustus raakten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 575.249 mensen besmet in 21 van de 22 gouvernementen. 2.025 mensen overleden. De hulp wordt voortdurend bemoeilijkt door de snelle verspreiding van de uitbraak, de aanhoudende gevechten en het steeds verder afbrokkelende zorgsysteem.