Cholera-epidemie in Jemen: aantal patiënten stijgt alarmerend snel

woensdag 21 juni 2017

Bij de cholera-epidemie in Jemen stijgt het aantal patiënten alarmerend snel. Op 17 juni meldden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Jemenitische zorgautoriteiten dat het aantal mogelijke cholerapatiënten is gestegen naar 151.400. 1.054 mensen zijn inmiddels omgekomen. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben sinds april 41.479 patiënten behandeld. Daarvan werden ruim 17.000 mensen in de afgelopen twee weken behandeld.

 

Vatbaar voor besmetting

De cholera-epidemie heerst in 19 van de 22 gouvernementen in Jemen. De aanhoudende oorlog in het land heeft de gezondheidszorg ernstig verzwakt en het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen en schoon water op veel plekken verergerd de situatie. Kwetsbare mensen zijn daarvoor nog vatbaarder voor besmetting met cholera.

 

Capaciteit uitbreiden

Artsen zonder Grenzen werkt momenteel in 18 medische voorzieningen in 9 gouvernementen om cholerapatiënten te behandelen. Er wordt voortdurend gekeken of de capaciteit van de behandelcentra uitgebreid kunnen worden. Ook worden andere medische voorzieningen ondersteund met medisch materiaal.

 

Lees meer over ons werk in Jemen op de blog van de Finse anesthetist Kariantti, een van onze mensen ter plaatse. Of steun ons werk in het door oorlog verscheurde Jemen met een bijdrage.