Cholera-epidemie Jemen: grote daling aantal patiënten, AzG sluit deel behandelcentra

maandag 06 november 2017

In Jemen is het aantal cholerapatiënten in de behandelcentra van Artsen zonder Grenzen flink afgenomen. We sluiten daarom een groot deel van onze behandelcentra. Onze medische hulp aan de noodlijdende bevolking van het land gaat onverminderd door.

 

Miljoenen mensen in Jemen geen toegang tot zorg

Het aantal wekelijkse patiënten in onze cholerabehandelcentra daalde van 11.139 in juni tot 567 in oktober. ‘De cholera-epidemie is nog niet voorbij, maar is niet langer onze eerste medische prioriteit,’ zegt landencoördinator Ghassan Abou Chaar. ‘Miljoenen mensen in Jemen hebben nog altijd geen toegang tot medische basiszorg.’

 

Help ons medische hulp bieden

 

Ruim 103.000 cholerapatiënten behandeld

Op 30 maart behandelden we de eerste patiënten met cholera. Binnen een paar weken rapporteerden we vele besmettingen in het hele land. We openden daarop 37 cholerabehandelcentra in 9 districten. In juni zagen we een piek met ruim 20.000 nieuwe patiënten in twee weken. In totaal behandelden we ruim 103.000 cholerapatiënten.

 

Reda heeft haar zoon Muhatasein naar een cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen gebracht.

 

Voorkomen dat epidemie weer oplaait

Hulp van andere hulporganisaties is nodig om te voorkomen dat de epidemie weer oplaait. We pleiten voor een gedegen systeem voor het monitoren en vaststellen van besmettingen.

 

Zorg ingestort

De totale medische nood onder de Jemenieten blijft dramatisch groot. De reguliere gezondheidszorg is door de aanhoudende burgeroorlog nagenoeg ingestort, medisch personeel krijgt geen loon meer. En transport ontbreekt om medische posten te bereiken. Meer noodhulp blijft noodzaak.