Cholera-epidemie Jemen raast door

vrijdag 02 juni 2017

Cholera blijft zich in alarmerende mate verspreiden in Jemen. Ruim 50.000 mensen zijn besmet, volgens meldingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Inmiddels zijn besmettingen gemeld in 19 van de 22 gouvernementen, eerder in mei was dat nog 18. Artsen zonder Grenzen heeft meer dan 12.180 mensen behandeld in 16 choleraklinieken, –units en stabilisatieafdelingen.

 

Regenseizoen komt eraan

Een grote zorg is de aanvang van het regenseizoen in juli, wat de situatie zal verergeren. Cholera kon zich zo snel verspreiden doordat de gezondheidszorg in Jemen door de oorlog is ingestort en veel mensen met slechte levensomstandigheden kampen. Meer hulp is dringend nodig.

 

Artsen zonder Grenzen verpleegkundige Akram brengt een IV-lijn aan bij een 9-jaar oud jongetje. Hiermee dient hij een zout-en-suikeroplossing toe om uitdroging als gevolg van cholera tegen te gaan. Foto 15 mei 2017.

 

Choleraklinieken

Onze teams hebben tot nu toe ruim 12.180 patiënten behandeld voor cholera en acute waterige diarree in 6 choleraklinieken, 6 behandelunits en 2 stabilisatieafdelingen. Acute waterige diarree heeft vergelijkbare symptomen als cholera, de behandeling is ook soortgelijk.Daarnaast ondersteunen we het Jemenitische ministerie van Volksgezondheid met training hoe cholera te herkennen en te behandelen en voorzien we hen van training, medicijnen en materiaal. We werken in 7 gouvernmenten: Amran, Haija, Al-Dhale, Hodaidah, Ibb, Taiz en Sana’a. Op 30 mei kwam onze vracht met ruim 60 ton aan materiaal aan voor de bestrijding en behandeling van cholera aan in Jemen.

 

Bestrijding: behandeling en voorkomen

Artsen zonder Grenzen breidt haar hulpoperatie om de cholera-epidemie in Jemen te bestrijden nog verder uit. We zetten nog meer choleraklinieken op, voorzien ziekenhuizen en klinieken van medicijnen en materiaal en geven voorlichting. Belangrijke stap in de strijd is het tegengaan van besmettingsbronnen. Cholera verspreidt zich via met de cholerabacterie besmet water. Daarom zuiveren onze water-en-sanitatiespecialisten waterbronnen en voorzien we mensen die besmet werden van hygiëne- en ontsmettingkits.

 

Lees ook ons vorig bericht over deze cholera-epidemie in Jemen waarin we uitleggen hoe cholera zich zo snel door dit land heeft kunnen verspreiden en wat voor een hulp er nog meer nodig is