AzG Live LIVE

Cholera-uitbraak Borno, Nigeria: Artsen zonder Grenzen breidt hulp uit

dinsdag 19 september 2017

In de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria is een cholera-epidemie uitgebroken. Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp in de regio Maiduguri uitgebreid om de epidemie te bestrijden. Cijfers van het ministerie van Volksgezondheid in Borno spreken van 2.627 besmette mensen. 48 mensen bezweken al aan de zeer besmettelijke ziekte.

 

Vroege diagnose en behandeling

‘Vroege diagnose en snelle behandeling is cruciaal om cholera-uitbraken in te dammen,’ zegt medisch coördinator Anna Cillers. ‘Nadat het aantal besmettingen in Maiduguri toenam, hebben we snel de capaciteit van ons cholerabehandelcentrum in de plaats Dala uitgebreid. Daar staan nu 100 bedden.’

 

Algoni en zijn vrouw Khadija in het cholerabehandelcentrum van Artsen zonder Grenzen bij het vluchtelingenkamp Muni.

 

Vluchtelingenkamp

In Dala behandelden onze teams sinds 16 augustus 491 patiënten. Bij het vluchtelingenkamp Muna Garaga, dat naast Maiduguri-stad ligt, hebben we een tweede behandelcentrum opgezet met 50 bedden. In het vluchtelingenkamp leven ongeveer 20.000 mensen die gevlucht zijn voor de aanhoudende strijd tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. We hebben er ook rehydratiepunten opgezet om ernstige uitdroging tegen te gaan.

 

Hulp afstemmen

De uitbraak verspreidt zich echter ook door andere kampen en in de stad zelf. Daarnaast neemt het aantal besmettingen toe in de plaatsen Monguno en Dikwa. In deze plaatsen leven veel mensen die gevlucht zijn uit andere dorpen en steden. In Monguno hebben we onze bestaande kliniek omgevormd tot een cholerabehandelcentrum met 110 bedden. In de hele regio stemmen we onze hulp af met het ministerie van Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere hulporganisaties.

 

Alert

‘Onze behandelcentra draaien 24 uur per dag,’ zegt arts Félix Kouassi. ‘Mensen die symptomen van cholera vertonen, moeten onmiddellijk zorg zoeken en krijgen. We zijn zeer alert en onze zorgverleners in gemeenschappen door heel Borno volgen de verspreiding van de uitbraak nauwlettend.’

 

Artsen zonder Grenzen geeft momenteel hulp bij meerdere cholera-uitbraken: in Jemen, in Tsjaad en in DR Congo.