Colombia: hulp aan slachtoffers modderstromen Mocoa

maandag 10 april 2017

Artsen zonder Grenzen geeft medische en psychosociale zorg aan slachtoffers van de modderstromen die op 1 april plaatsvonden in Mocoa, in het departement Putumayo, in het zuiden van Colombia. In de opvang Las Americas, waar honderden mensen verblijven, geven artsen en psychologen de eerste basiszorg.

 

Zwaar ontdaan

Ook in Mocoa zelf, en in de omliggende regio, zoeken psychologen gemeenschappen op om mensen te helpen de traumatische ervaring en het verlies van dierbaren en huizen te verwerken. ‘Mensen zijn zwaar ontdaan door het verlies van familieleden en het feit dat ze alles kwijt zijn,’ zegt psycholoog Laura Garzón. ‘Er is bovendien voortdurend angst dat er een nieuwe natuurramp kan gebeuren.’

 

Een met modder bedekt knuffelbeest vormt een treurig aandenken aan de vele mensen die omkwamen bij modderstromen in Mocoa, Colombia.

 

Zorg en voorlichting

Psychologen geven individuele consulten, houden groepssessies, geven voorlichting (ook over het voorkomen van seksueel geweld) en leveren medische voorraden.

 

Duizenden mensen getroffen

Het aantal mensen dat is omgekomen en vermist wordt, neemt ondertussen toe. Volgens de laatste officiële inschattingen zijn er meer dan 293 doden en 332 gewonden. Ruim 3.000 families zijn getroffen door de verwoestende natuurramp.

 

Artsen zonder Grenzen geeft hulp aan slachtoffers van de natuurramp, onder meer aan mensen in een opvangcentrum.

 

Noden peilen

Artsen zonder Grenzen onderzoekt verdere medische noden in de regio. Vanwege de slechte hygiënische omstandigheden en het gebrek aan schoon water, letten teams scherp op mogelijke ziekte-uitbraken.

 

Op 1 april zorgden hevige regenval voor het overstromen van de rivieren Mocoa, Mulato en Sancoyaco, in het zuiden van Colombia. De overstromingen zorgden voor modderstromen in delen van de plaats Mocoa. Verschillende wijken werden volledig verwoest. In de eerste uren na de ramp stuurde Artsen zonder Grenzen, dat al vijftien werkt in Colombia, een noodhulpteam naar het gebied.