Dodelijke uitbraak difterie in Jemen

vrijdag 15 december 2017

Terwijl de  cholera-epidemie lijkt af te nemen, breekt in Jemen nu difterie uit. In 15 van de 20 deelstaten is de ziekte uitgebroken. Recent zijn 28* mensen aan difterie overleden, waarvan 95% kinderen onder de 15 jaar. 318 mensen hebben klinische symptomen die wijzen op difterie, waarvan de helft kinderen tussen 4 tot 15 jaar. De uitbraak is een direct gevolg van de nu al 2,5 jaar durende oorlog, en de blokkade van medische hulpgoederen.

 

Fatale ademhalingsproblemen

Difterie is een besmettelijke bacteriële ziekte, overdraagbaar door niezen, hoesten en speeksel. Allereerst krijgen patiënten een zere keel, daarna ontstaan vaak ademhalingsproblemen. De bacterie nestelt zich in de longen, en produceert een gif dat zich verspreidt via de bloedbaan, Het gif tast uiteindelijk hart en zenuwen aan. Zonder behandeling overlijdt ruim 40% van de patiënten. Isolatie van patiënten is noodzakelijk om verdere besmettingen te stoppen. Behandeling gebeurt met antibiotica en een speciaal antitoxine.

 

Antitoxine moeilijk verkrijgbaar

‘Tot een paar weken geleden was de benodigde antitoxine in Jemen helemaal niet verkrijgbaar’, zegt Marc Poncin, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Ibb. ‘Door wereldwijde systematische kindervaccinaties is difterie mondiaal bijna uitgeroeid, een vergeten ziekte, waardoor het medicijn nauwelijks meer wordt gemaakt. Bovendien, door de blokkade op brandstof kunnen patiënten de reis niet meer maken naar de weinige gezondheidscentra die nog functioneren. De nodige isolatie en behandeling van patiënten wordt daardoor bemoeilijkt, de ziekte kan zich verder verspreiden.’

 

Hoe bestrijdt Artsen zonder Grenzen difterie in Jemen?

Speciaal voor Jemen verzamelt Artsen zonder Grenzen nu samen met WHO het grootste deel van de mondiaal beschikbare antitoxines, en bestelt meer antibiotica. Ook hebben we een speciaal team samengesteld dat mensen met symptomen van difterie snel onderzoekt, diagnosticeert en behandelt. Op 11 december openden we een difterie behandelcentrum in Nasser ziekenhuis in Ibb. En we bereiden de opening voor van twee andere gespecialiseerde behandelunits in de ziekenhuizen Yarim en Jiblah en een intensive care in het Sadaqa ziekenhuis in Aden. Ook zetten we een ambulancedienst op om mensen met symptomen van difterie naar het ziekenhuis te vervoeren.

 

 

*Bron van alle vermelde cijfers met betrekking tot difterie: WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)