Dodental luchtaanval op ziekenhuis Kunduz loopt op

maandag 26 oktober 2015

Drie weken na de dodelijke luchtaanval op het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, loopt het dodental nog steeds op. Nadat bevestigd werd dat nog een medewerker van Artsen zonder Grenzen is omgekomen, is het totaal aantal omgekomen mensen nu ten minste dertig: tien patiënten, dertien medewerkers van Artsen zonder Grenzen en zeven nog ongeïdentificeerde mensen.

 

Vermist

Eén medewerker en twee patiënten worden nog vermist. Zij zouden mogelijk onder de zeven ongeïdentificeerde mensen zijn, maar aanhoudend forensisch onderzoek heeft dit nog niet kunnen bevestigen.

 

De verpleegafdeling van het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, na de bombardementen. © Dan Sermand/MSF

 

Gewonden

Artsen zonder Grenzen bevestigt ook dat 27 medewerkers gewond zijn geraakt en vele patiënten en hun zorgverleners. Na de chaos van de luchtaanval is het echter zeer moeilijk geweest om patiënten op te sporen. Het definitief vaststellen van het aantal gewonden is daardoor nagenoeg onmogelijk.

 

Verwoesting

Buiten de dodelijke slachtoffers die gemaakt zijn, heeft de verwoesting van het traumaziekenhuis grote gevolgen voor de toegang tot (chirurgische) zorg voor honderdduizenden mensen in Kunduz. Het traumaziekenhuis was de enige medische voorziening in zijn soort in heel Noordoost-Afghanistan. Vorig jaar werden meer dan 22.000 patiënten behandeld in het ziekenhuis en werden er meer dan 5.900 operaties uitgevoerd, veelal bij mensen die gewond raakten door bomexplosies, kogelvuur of verkeersongelukken.

 

Medisch materiaal geleverd

In de week voorafgaand aan de luchtaanval waren er zware gevechten in Kunduz. Gedurende die week werden er 394 gewonden behandeld in het ziekenhuis. De situatie in de stad is nog steeds gespannen. Artsen zonder Grenzen levert medische materialen aan het regionale ziekenhuis in de stad en aan een kliniek bij de luchthaven.

 

Onderzoek

Een klein team van Artsen zonder Grenzen is teruggegaan naar het traumaziekenhuis in Kunduz om de schade op te nemen, om te zorgen voor een goede samenwerking met betrekking tot onderzoeken en om te kijken hoe het met onze Afghaanse medewerkers gaat. Tot onderzoek heeft uitgewezen hoe de aanval heeft kunnen plaatsvinden en tot Artsen zonder Grenzen de zekerheid heeft dat het niet nogmaals gebeurt, zal het werk in het traumaziekenhuis niet hervat worden. Patiënten en medewerkers moeten er veilig zijn.

 

Teken onze petitie voor een onafhankelijk onderzoek naar de dodelijke luchtaanval op ons ziekenhuis in Kunduz en vraag President Obama hiermee in te stemmen.