Ebola-epidemie West-Afrika: nieuwe gevallen Guinee, Sierra Leone telt af

dinsdag 03 november 2015

De ebola-epidemie in West-Afrika is nog niet bestreden. Hoewel de uitbraak niet meer in de schijnwerpers staat, waren er vorige week in Guinee drie nieuwe besmette mensen. In Guinee worden 364 mensen gevolgd die in contact zijn geweest met besmette personen. De belangrijkste uitdaging om de uitbraak in te dammen vormt het zwakke, gefragmenteerde surveillance-systeem in de regio.

 

Laatste, zwaarste stap

Sierra Leone en Liberia zijn al geruime tijd zonder ebolapatiënten. Om dat te bereiken, heeft enorme inspanningen gekost. De laatste stap, het definitief indammen van de epidemie in de hele regio, is echter ook de zwaarste. Bestendige, goed-functionerende surveillance en een snel responssysteem zijn essentieel om tot nul gevallen te komen en dat zo te houden.

 

Guinee: drie nieuwe gevallen, honderden contacten gevolgd

De drie nieuwe bevestigde ebolagevallen betreffen mensen uit hetzelfde huishouden in het subprefectuur Kaliah, in het westen van Guinee. De nieuwe patiënten waren allen bekende contacten van een eerdere ebolapatiënt. Ook de week ervoor waren drie nieuwe bevestigde gevallen. In het land worden momenteel 364 mensen gevolgd die contact hadden met ebolapatiënten. Er zijn echter ook 233 bekende contacten van ebolapatiënten die niet gevolgd kunnen worden. Er bestaat dan ook een kans dat meer gevallen zullen volgen.

 

‘Wash hands, spray feet.’ Handen en schoeisel ontsmetten met chlooroplossing blijft essentieel om verspreiding van het ebolavirus te voorkomen. © Sophie McNamara/MSF

 

Sierra Leone: aftellen naar dag 42

In Sierra Leone werd de laatste ebolapatiënt genezen verklaard op 25 september. Het land hoopt op 7 november definitief te kunnen verklaren dat de epidemie er voorbij is. Dat kan als er 42 dagen lang (tweemaal de maximale incubatietijd van het ebolavirus) geen nieuwe besmette mensen zijn. Daarna zal een periode van aanhoudende waakzaamheid en surveillance beginnen.

 

Liberia: uitbraak officieel voorbij, aanhoudende waakzaamheid

In Liberia was de epidemie officieel voorbij op 3 september 2015, 42 dagen nadat de laatste patiënt genezen werd verklaard. Het land blijft aanhoudend waakzaam en voortdurend monitoren op mogelijke nieuwe besmettingsgevallen.

 

Een team van Artsen zonder Grenzen verkent het grensgebied tussen Guinee en Sierra Leone. Samenwerking tussen autoriteiten om een hier goed surveillance-systeem op te zetten en te bewaken is cruciaal. © Mohamed Leno/MSF

 

Ebola-overlevers kwetsbare groep

De ebola-epidemie heeft voor een bijzonder kwetsbare groep mensen gezorgd: overlevenden, die lijden aan gezondheidsproblemen, stigma in hun gemeenschappen en een gebrek aan goede, gespecialiseerde zorg. Voor deze groep mensen zijn dringend investeringen nodig om hun toegang tot uitgebreide zorg – met naast medische zorg ook psychosociale zorg en begeleiding – te verbeteren.

 

Herstel van zorgsystemen

De al fragiele zorgsystemen in de drie landen zijn door de ebola-epidemie verder verzwakt. Er zijn daarom ook significante investeringen nodig om deze te herstellen, niet alleen in de vorm van geld, maar ook in de vorm van mankracht, om de ruim 500 gezondheidswerkers die aan het virus bezweken, te vervangen.