Een anti-humanitair akkoord

woensdag 13 april 2016

De Tweede Kamer spreekt vandaag over het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije. Artsen zonder Grenzen brengt in een open brief haar fundamentele bezwaren tegen het akkoord over aan de Kamerleden.

 

Buiten Europa

De uitgangspunten van deze deal zijn in de basis anti-humanitair, stelt Artsen zonder Grenzen. Het doel is om zoveel mogelijk asielzoekers buiten Europa te houden, niet om bescherming en opvang te bieden. Met deze deal besteedt de EU feitelijk de opvang en regulering van migratie en asiel uit aan Turkije, terwijl het zelf maar een beperkt aantal Syrische vluchtelingen wil opnemen. Nog schrijnender is dat de hervestiging van de één afhankelijk is van een ander die zijn leven waagt en wordt teruggestuurd, via de 1-voor-1 benadering.

 

Beperken instroom

Ondanks dat de overeenkomst humanitaire motieven lijkt te hebben, via de financiële bijdrage voor Turkije en hervestiging van vluchtelingen in Europa, is het pijnlijk dat het primaire doel beperken van de instroom is. Het gebrek aan medeverantwoordelijkheid van de EU zal leiden tot meer druk op de regio en tot meer dichte grenzen daar. Nu al zitten ruim dan 100.000 Syriërs vast aan de grenzen van Syrië met Jordanië en Turkije. Door de erg beperkte bereidheid van Europa om vluchtelingen te hervestigen, lijkt het zeer waarschijnlijk dat het in de praktijk onmogelijk wordt voor Syriërs om het geweld in hun land te ontvluchten.

 

Lees de volledige brief.