Gevechten en blokkade Jemen hinderen gezondheidszorg

woensdag 06 december 2017

Een week van hevig geweld in combinatie met een blokkade van de toelevering van essentiële benodigdheden in Jemen, tonen een totaal gebrek aan respect van de strijdende partijen voor de burgerbevolking en medische faciliteiten, stelt Artsen onder Grenzen.

 

Dagenlang vast

Zware straatgevechten en hernieuwde luchtaanvallen sinds 29 november hebben Sana'a verlamd. Burgers zitten al dagenlang vast in hun huizen, waardoor gewonden geen medische hulp kunnen zoeken. Bericht wordt dat ambulances onder vuur kwamen te liggen en dat honderden mensen zijn gedood. Hoewel Artsen zonder Grenzen niet de nodige garanties van strijdende partijen heeft ontvangen om zich veilig binnen Sana'a te verplaatsen, heeft de organisatie toch medische donaties kunnen doen aan ziekenhuizen in de stad.

 

Help ons medische hulp bieden in conflictgebieden

 

Oorlogsgewonden Jemen

Conflicten verspreidden zich naar andere delen van Jemen, zoals de provincies Hajjah, Amran en Ibb. Op 2 december ontving Artsen zonder Grenzen 28 oorlogsgewonden in haar twee ziekenhuizen in Khamer en Houth. Op 4 december beschadigde een luchtaanval het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis Al Gamhouri in Hajjah waar tussen 2 en 3 december 38 oorlogsgewonden waren binnengekomen. De spoedeisende hulp, operatiezaal en intensive careafdeling werden beschadigd en 12 spoedeisende hulp-patiënten werden geëvacueerd. Ondanks de schade ontving het ziekenhuis kort na de luchtaanvallen 22 slachtoffers.

 

Het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis Al Gamhouri in Hajjah dat in de vroege uren van maandag 4 december 2017 door een luchtaanval werd beschadigd. Foto 5 december 2017.

 

Verwoestend effect

‘De blokkade en recente gevechten hebben een verwoestend effect in Jemen,’ zegt Djoen Besselink, landencoördinator in Jemen voor Artsen zonder Grenzen. ‘Zo hebben verhoogde brandstofkosten tot gevolg dat mensen meer moeten betalen voor transport naar ziekenhuizen, en moeten mensen kiezen tussen naar het ziekenhuis gaan of voedsel kopen voor de familie. Ziekenhuizen zelf worstelen om de kosten van brandstof te betalen, wat ertoe kan leiden dat de weinige overgebleven functionele ziekenhuizen moeten sluiten.’

 

Deze video werd op 5 december 2017 opgenomen, inmiddels is het team erin geslaagd medicijnen en medisch materiaal te brengen naar ziekenhuizen in Sana’a. 

 

Brandstofprijzen verdrievoudigd

Op 6 november legde de door Saoedi-Arabië geleide coalitie een verlammende blokkade op commerciële en humanitaire importen. Hoewel er nu weer enige humanitaire vluchten en schepen zijn toegelaten, geldt de blokkade nog steeds voor commerciële invoer van goederen, waaronder voedsel en brandstof. Daardoor staat het vermogen van Jemenieten om aan basisbenodigheden, medicijnen en medisch materiaal te komen nog verder onder druk. Brandstofprijzen van brandstof zijn met meer dan 200 procent gestegen.

 

Blokkade opheffen

‘De vernietiging en ontmanteling van de gezondheidsdiensten van Jemen kenmerkten het conflict de afgelopen tweeëneenhalf jaar. De blokkade draagt ​​hier in belangrijke mate toe bij en moet onmiddellijk worden opgeheven. Commerciële scheepvaart en vliegtuigen moeten tot het noorden worden toegelaten om nog meer onnodig lijden te voorkomen,’ vervolgt Besselink.