Gevechten rondom Mosul, Irak, houden aan

donderdag 02 februari 2017

Drie maanden na de aanvang van de militaire operatie om Mosul-stad te heroveren van de IS, de groep die zich Islamitische Staat noemt, wordt er nog steeds volop gevochten. Zo’n 160.000 mensen zijn Mosul en omgeving ontvlucht. De noden zijn het grootst bij gevluchte mensen in en buiten opvangkampen en bij kwetsbare inwoners van gebieden die nu toegankelijk zijn geworden. Artsen zonder Grenzen biedt hulp in medische posten bij de noordelijk frontlinie, in een veldhospitaal ten zuiden van Mosul en in opvangkampen.

 

Een kind met ernstige brandwonden wordt verzorgd in de operatiekamer van het Artsen zonder Grenzen veldhospitaal in Qayyarah, ten zuiden van Mosul, Irak.

 

Wonden en botbreuken

Elke dag komen er 50 patiënten binnen die met spoed medische zorg nodig hebben in ons veldhospitaal in Qayyarah, 60 km ten zuiden van Mosul. In dit veldhospitaal kunnen wij mensen opereren en verplegen. Spoedoperaties zijn veelal nodig bij mensen met brandwonden, vleeswonden en botbreuken als gevolg van een val of wapens. Daarnaast zorgen luchtweginfecties en hartfalen vaak voor acute nood. Daarnaast bieden we ook algemene medische zorg. Wanneer nodig brengen wij mensen naar ziekenhuizen voor specialistische zorg.

 

Opvangkampen ten westen van Erbil

Sinds november bieden onze mobiele teams medische hulp in nieuw opgezette opvangkampen ten westen van Erbil. In de kampen Hassansham en Khazer verblijven bij elkaar zo’n 80.000 mensen. Een kleine groep mensen keert nu terug naar het gebied rondom Mosul. Het kamp Debaga bestaat al sinds 2014. Onze teams trekken langs de verschillende kampen en bieden medische basiszorg, behandelen mensen voor chronische ziekten en geven psychologische en psychiatrische hulp. Daarnaast gaan ze naar mensen toe die onderdak hebben gevonden in de dorpen of in steden. Zo hebben zij in december 2.526 mensen medisch behandeld en 1.828 psychologisch of psychiatrisch.

 

Noordelijke frontlinie

Het veldhospitaal op 30 km ten noorden van Mosul, op de belangrijkste weg naar Dohuk, hebben we inmiddels gesloten. In plaats daarvan hebben we twee medische posten opgezet die dichter bij de noordelijke frontlinie staan. Hier bieden onze hulpverleners de eerste hulp om de mensen daarna over te brengen naar een ziekenhuis in het Al Shekhan district, voor verdere zorg.

 

Psychologe Eva Raith Ruder van Artsen zonder Grenzen in gesprek met een vrouw in het Khanaqin vluchtelingenkamp in het noordoosten van Irak. Mei 2016.

 

Artsen zonder Grenzen in Irak

900 Irakese en internationale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen werken in hulpprojecten in 10 gouvernementen door heel Irak: Ninewa, Kirkuk, Salaheddin, Anbar, Dohuk, Erbil, Sulaymaniyah, Diyala, Bagdad en Najaf. In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid accepteren we voor onze activiteiten in Irak geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Irak wordt alleen met geld van donateurs gefinancierd. Zo kunnen wij onze onafhankelijkheid van politieke en militaire machten garanderen.