Gevechten Tripoli bevestigen dat Libië nog altijd een onveilig land is

vrijdag 31 augustus 2018

Hevige gevechten in de Libische hoofdstad Tripoli in de afgelopen 72 uur hebben de bevolking en de migranten en vluchtelingen daar ernstig in gevaar gebracht. De gebeurtenissen laten weer zien dat Libië geen veilig land is. Europese overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de kwetsbare mensen die er vastzitten te helpen.

 

Zware bombardementen

Op zondag 26 augustus braken gevechten uit tussen rivaliserende gewapende groepen in Tripoli. Zware bombardementen op woonwijken hebben een nog onbekend aantal slachtoffers gemaakt. Ook de levens van zo’n 8.000 vluchtelingen, asielzoekers en migranten in de verschillende detentiecentra kwamen door de gevechten in de stad in gevaar.

 

Gevangen

‘Deze gevechten laten nogmaals zien dat Libië niet veilig is voor migranten, asielzoekers en vluchtelingen’, zegt Ibrahim Younis, onze landencoördinator in Libië. ‘Veel van hen zijn hun eigen land ontvlucht vanwege oorlog of hebben maandenlang in de meest verschrikkelijke omstandigheden geleefd, voordat ze in Libische detentiecentra terechtkwamen. Ze zijn extreem kwetsbaar en bevinden zich nu in weer een ander conflict. Deze mensen mogen niet gevangen zitten, alleen omdat ze op zoek zijn naar een veilig en beter leven. Ze moeten meteen worden vrijgelaten en geëvacueerd naar een veilig land.’

 

Humanitaire noodsituatie

Sinds het uitbreken van de gevechten is de humanitaire noodsituatie in de detentiecentra ernstiger dan ooit. Onze hulpverleners en die van andere organisaties hebben er nauwelijks toegang. Ook de Libische bevolking in en rond Tripoli wordt getroffen door de gevechten en heeft te weinig gezondheidszorg.

 

Conflictgebieden

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR komt bijna de helft van de mensen in de detentiecentra uit conflictgebieden, waaronder Eritrea, Ethiopië, Somalië en Sudan. Volgens internationale verdragen hebben deze mensen recht op bescherming. Toch zijn de Libische overheid en de internationale gemeenschap er niet in geslaagd een effectieve asielprocedure op te zetten. Europese landen voeren daarentegen juist een beleid om te voorkomen dat asielzoekers Libië verlaten. Zo financiert Europa de Libische kustwacht. Die stuurt mensen die de Middellandse Zee proberen over te steken terug, waardoor de detentiecentra nog verder overbevolkt zijn geraakt.

 

Veilige en waardige uitweg

Artsen zonder Grenzen roept Europese overheden op om te erkennen dat Libië niet veilig is. Er moet meer worden gedaan om de mensen die in het land gevangen zitten een veilige en waardige uitweg te bieden.