Groep geredde drenkelingen Libië verdwijnt in willekeurig detentiesysteem

vrijdag 23 november 2018

Een groep van 81 vluchtelingen en migranten is afgelopen dinsdag in de Libische havenstad Misrata met geweld van het vrachtschip Nivin afgehaald. De Nivin had de drenkelingen op 10 november gered uit de Middellandse Zee. Ons team in Misrata bood eerder nog aan boord medische zorg aan de groep, maar heeft nu het contact met de mensen verloren.

 

Mensenhandel en marteling

In de groep bevonden zich 20 minderjarigen, mensen die zeiden slachtoffer van mensenhandel en marteling te zijn en mensen die zich als vluchteling wilden laten registreren bij de UNHCR (de VN-vluchtelingenorganisatie).

 

Vrees voor willekeurige detentie

In totaal vertrokken 97 mensen begin november met een rubberboot richting Europa. Nadat ze in nood waren geraakt, redde de Nivin ze op 10 november uit zee. Het schip was op weg naar Misrata. Nadat het daar was aangekomen, weigerden de vluchtelingen en migranten van boord te gaan uit vrees voor willekeurige detentie en de zware omstandigheden die ze eerder hadden ervaren. Een groep van 14 kwetsbare mensen werd wel vrijwillig overgebracht naar een officieel detentiecentrum.

 

Geen enkele haven Libië veilig

Volgens het maritieme recht had de groep naar een veilige haven gebracht moeten worden. Geen enkele haven in Libië geldt als veilig, volgens de UNHCR.

 

Het vrachtschip de Nivin in Misrata, Libië

 

90 consulten aan boord

Van 11 tot 18 november bood ons team ruim 90 medische consulten aan boord van de Nivin. We riepen op tot een niet-gewelddadige oplossing voor de situatie, maar dat had helaas geen resultaat. 

 

Doelgericht tegenhouden

Ook in dit geval blijkt dat de mensen die bij Libië uit de Middellandse Zee worden gered, terechtkomen in een situatie waarin ze voor onbepaalde tijd in een willekeurig detentiesysteem belanden. Deze tragische situatie is het resultaat van de doelgerichte pogingen van de Europese Unie om tot iedere prijs vluchtelingen en migranten tegen te houden. Ook de beschuldigingen tegen ons reddingsschip de Aquarius deze week zijn daar een deel van. We zijn ervan beschuldigd dat we ons boordafval niet goed zouden hebben afgevoerd. Dit komt na een smaadcampagne tegen onze reddingsacties die al 2 jaar duurt.