Grote uitbraak ziekte in Ethiopië: 16.000 mensen al besmet

maandag 24 april 2017

Een ernstige uitbraak van acute diarree verergert de precaire situatie in Dolo, een gebied in de Somali-regio in Ethiopië, die is ontstaan door een van de grootste droogteperiodes in 30 jaar. Meer dan 16.000 mensen in de Somali-regio zijn al besmet, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. De uitbraak werd op 7 april officieel uitgeroepen. Sinds de eerste besmetting in januari worden er elke maand 3.500 mensen besmet, volgens lokale autoriteiten. Vanwege de ernstige droogte hebben mensen minder dan 2 liter water per dag; veelal van onreine waterbronnen, wat verspreiding in de hand werkt. Artsen zonder Grenzen werkt samen met de Ethiopische gezondheidsautoriteiten om de uitbraak te bestrijden. Er zijn echter dringend meer – externe – fondsen en partijen nodig. Er is een groot tekort aan onder andere waterputten, -pompen, -trucks en -tanks.

 

Watertekort en ondervoeding

De bevolking in het Dolo-gebied bestaat vooral uit nomaden. Normaliter slaan mensen het water dat tijdens het regenseizoen valt op voor later. Maar de afgelopen twee seizoenen heeft het amper geregend. Mensen moeten het doen met minder dan 2 liter water per dag voor drinken, koken en wassen. Vanwege de ernstige droogte is de prijs van voedsel scherp gestegen en trekken mensen rond om water te zoeken voor zichzelf en het vee dat nog leeft. ‘Al ons vee is dood,’ zeggen mensen. ‘Onze laatste kameel is net gestorven en nu moeten we dichter bij een waterbron blijven,’ vertelde een vrouw aan Artsen zonder Grenzen in een voedingskliniek in de plaats Wardher. Haar kind is hier net hersteld van ernstige ondervoeding.

 

Naast klinieken meer hulp nodig

‘Droogte, ondervoeding en ziekte vormen een dodelijke combinatie,’ aldus Oliver Schulz, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Ethiopië. ‘Meer hulp is dringend nodig, met name voor schoon water en logistiek. Als dat niet komt loopt het leven van nog veel meer mensen groot gevaar.’ Artsen zonder Grenzen ondersteunt overheidsgezondheidsposten en heeft ruim 10 klinieken opgezet om de mensen die uit andere delen van de regio naar Dolo zijn gevlucht, te bereiken. Zij leven verspreid door het gebied. De grootste uitdaging is die mensen te bereiken die zich ver in de bush, onder bomen of bij kleine waterbronnen bevinden. De Ethiopische regering heeft 1.200 medische staf ingezet, waaronder verpleegkundigen en dokters, en 100 behandelcentra opgezet.

 

Stijging ernstige ondervoeding

Volgens de Verenigde Naties hebben 5,7 miljoen mensen in Ethiopië voedselhulp nodig. Artsen zonder Grenzen en de Ethiopische regering stelden nog voor de huidige uitbraak vast dat het aantal ernstig ondervoede kinderen in Dolo enorm is gestegen. Van januari tot en met maart zijn er 2.352 mensen voor ernstige ondervoeding behandeld in door Artsen zonder Grenzen ondersteunde klinieken. In 2016 waren dat er in totaal 1.230. In de plaatsen Geladi en Danod zien teams ook grote aantallen jonge kinderen die duidelijk tekenen vertonen van ondervoeding.

 

Acute waterachtige diarree

Acute waterachtige diarree is een acute maag- en darmontsteking. Besmetting vindt plaats via met een bacterie besmet water, voedsel, object of rechtstreeks van mens tot mens. Veilig (schoon) water en goede hygiëne zijn essentieel om besmetting te voorkomen. Uitdroging is de grootste levensbedreiging voor iemand die besmet is. In een vroeg stadium bestaat behandeling daarom vooral uit het toedienen van ORS (een oplossing van water, suiker en zout in de vorm van natrium en kalium). Als de persoon er ernstig aan toe is wordt dit via een infuus toegediend, samen met antibiotica. Vanwege het algehele grote gebrek aan water, verkeren er relatief meer mensen in een ernstige fase. Ook is er het gevaar dat mensen, na behandeld te zijn geweest, opnieuw besmet raken. Het grote watertekort in de Somali-regio bemoeilijkt de behandeling.