Haïti: 3 maanden na orkaan Matthew zijn nog steeds duizenden mensen dakloos

woensdag 01 februari 2017

3 maanden nadat orkaan Matthew Haïti trof, zijn duizenden mensen nog steeds dakloos. In het zwaarst getroffen gebied voorzagen wij 10.000 gezinnen van bouwmateriaal, jerrycans, dekens en noodvoeding. Het gaat om dorpen in de afgelegen bergen in de provincie Noordwest die we alleen per helikopter konden bereiken. Naast noodhulp na de orkaan werkt Artsen zonder Grenzen in 6 ziekenhuizen in het land.

 

 

Bouwmateriaal

Wat wordt er uitgedeeld? Metalen golfplaten voor een dak van ongeveer 12 vierkante meter, spullen voor de dagelijkse hygiëne zoals emmers en zeep, jerrycans en tabletten om water veilig drinkbaar te maken, dekens en houdbare noodvoeding in de vorm van BP-5 repen. Lily Caldwell, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen: ‘De meeste mensen hebben indertijd snel wat provisorisch gebouwd. Maar dat geeft hen niet genoeg bescherming tegen de elementen, met name zware regen.’
 

Een Artsen zonder Grenzen team praat met de inwoners van het afgelegen dorp Planton om het gebied te verkennen voor de hulpgoederendistributie. 5 januari 2017.

 

Per helikopter naar bergdorpen

Omdat de mensen zich in zeer afgelegen bergdorpen bevonden, vormde de distributie van de hulpgoederen een logistieke uitdaging. Wegen ontbreken en het is niet overal veilig. Met hulp van de helikopters van de Wereldvoedselorganisatie (WFP) wisten de teams op 15 plaatsen te landen en daarmee mensen in 186 dorpen te bereiken. Vertegenwoordigers van de dorpen nemen de goederen van ons in ontvangst en zorgen dat hun dorpsgenoten deze krijgen. Met slecht weer konden de helikopters echter niet opstijgen, wat de operatie bemoeilijkte.

 

Choleravaccinaties

Daarnaast voeren we met ondersteuning van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid een vaccinatiecampagne uit voor cholera. Zo’n 13.800 mensen in de provincies Sud en in de stad Coteaux zijn ingeënt voor deze dodelijke ziekte, die door besmet water wordt overgebracht. 39 internationale en ruim 250 Haïtiaanse medewerkers van Artsen zonder Grenzen bieden hulp in verband met de orkaan.

 

In het Haïtiaanse bergdorp Marcellin behandelt arts Ruben Haesendonck en verpleegkundige Cassandre Saint-Hubert slachtoffers van orkaan Matthew.

 

Onze noodhulp na orkaan Matthew in Haïti

Artsen zonder Grenzen bood noodhulp in de departementen Grande Anse, Sud en Nippes. In Noord, Artibonite en West ondersteunden we daarnaast ook ziekenhuizen. Onze teams behandelden ruim 830 gewonden, boden medische zorg aan 6.341 mensen, behandelden 458 mensen voor cholera, repareerden 26 watervoorzieningen en voerden 10.092.500 liter schoon water met watertanks aan.