Haïti: teams behandelen cholera en gewonden

donderdag 13 oktober 2016

In de nasleep van orkaan Matthew behandelt Artsen zonder Grenzen op 4 plaatsen in Haïti mensen voor onder meer cholera en verwondingen. We ondersteunen ook bestaande medische voorzieningen en blijven ons concentreren op gebieden waar nog geen hulp is.

 

Risico’s

Veel dorpen langs de zuidwestkust van Haïti en meer landinwaarts, in het departement Grande Anse, zijn zwaar getroffen door de orkaan. In deze gebieden waren de watervoorziening en de medische zorg al ondermaats voordat de orkaan toesloeg. De risico’s voor de volksgezondheid zijn daar verder toegenomen door de vernietiging van huizen, straten en gezondheidscentra.

 

Cholera

In Port-à-Piment, in het zuidelijke departement, heeft Artsen zonder Grenzen op 11 oktober 87 cholerapatiënten behandeld en in totaal 77 gewonden verzorgd. We bouwen er nu een cholerabehandelcentrum met 150 bedden. In Les Anglais zijn 16 mensen behandeld voor cholera en verzorgde ons team ook gewonden.

 

In Roche-a-Bateau, in het zuidwesten van Haïti, krijgt een man die te ziek is om te lopen water van zijn vrouw. Het dorp werd verwoest door orkaan Matthew.

 

Gewonden

In Jérémie behandelde Artsen zonder Grenzen al 450 gewonden in 3 dagen tijd. De organisatie ondersteunt er ook het ziekenhuis van Saint-Antoine en heeft mobiele hulpposten in de regio. In Petit Trou, departement Nippes, zijn twee gezondheidscentra verwoest door de orkaan. Onze mobiele hulppost verzorgde er al 400 patiënten met wonden, huidinfecties, diarree en koorts en infecties aan de urinewegen.

 

Ondersteuning

In Atribonite en in de noordwestelijke departementen zal Artsen zonder Grenzen met tenten, bedden en medisch materiaal medische voorzieningen die beschadigd zijn door de orkaan ondersteunen.

 

Verkenning

Artsen zonder Grenzen verkent verder het zuidoosten en doet epidemiologische surveillance in het westen en de hoofdstad Port-au-Prince.