AzG Live LIVE

Helmand, Afghanistan: zieken en gewonden hebben grote moeite om ziekenhuis Lashkar Gah te bereiken

vrijdag 26 augustus 2016

In de provincie Helmand in Afghanistan hebben zieken en gewonden vanwege recentelijk opgelaaid geweld grote moeite om het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah te bereiken. De afgelopen maand waren er hevige gevechten tussen Afghaanse overheidstroepen en oppositiepartijen rondom de provinciehoofdstad. In Lashkar Gah runt Artsen zonder Grenzen met het Afghaanse ministerie van Gezondheid het Boost-ziekenhuis.

 

Wegen geblokkeerd

‘De patiënten die ons weten te bereiken, vertellen dat wegen geblokkeerd zijn en dat checkpoints zijn opgeworpen,’ zegt landencoördinator Guilhem Molinie. ‘Ze duurt het veel langer om het ziekenhuis te bereiken. In onze Eerste Hulp is het ’s ochtends nu een stuk kalmer, terwijl dat normaal gesproken het drukste moment van de dag is. Veel mensen komen pas ’s avonds aan, na veel vertraging onderweg. Dit ziekenhuis biedt als enige in de regio gratis zorg. Velen komen daarom van ver om goede zorg te krijgen.’

 

De ingang van het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, in de provincie Helmand in Afghanistan. Artsen zonder Grenzen runt dit ziekenhuis samen met het Afghaanse ministerie van Gezondheid.

 

Minder patiënten Eerste Hulp

Nadat de gevechten begin augustus oplaaiden, is het patiëntaantal op de Eerste Hulp gedaald. Het geweld is de afgelopen dagen enigszins gedaald. Op afdelingen zoals het voedingscentrum en de kinderafdeling zien de artsen het aantal opgenomen patiënten weer geleidelijk toenemen. Toch ondervinden veel mensen nog vertraging bij het bereiken van cruciale medische hulp.

 

Meningitis

‘Vorige week werd een 15-jarige meisje met meningitis binnengebracht,’ zegt arts Erlend Gronningen. ‘Dit is een ernstige ziekte die acute medische hulp vereist. Haar ouders, die wonen in het district Nawa, vertelden dat ze al een week ziek was. Ze wisten dat het ernstig was, maar konden door gevechten in de regio niet eerder komen. We namen haar op voor verpleging, maar vreesden het ergste. 24 uur later overleed ze.’