Hevige gevechten Pibor, Zuid-Sudan: gewonden behandeld, terrein Artsen zonder Grenzen geplunderd

woensdag 24 februari 2016

Nadat op 23 februari hevige gevechten uitbraken in Pibor, Zuid-Sudan, hebben medische teams van Artsen zonder Grenzen gewonden behandeld op het terrein van de Verenigde Naties in het gebied. Zowel de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen als ongeveer duizend inwoners van Pibor trokken naar het VN-terrein toen Pibor werd aangevallen.

 

Vuurgevechten

Bij de gevechten, die ook de dag erna voortduren, raakten minstens 35 mensen gewond. De basis en de kliniek van Artsen zonder Grenzen in Pibor werden geplunderd. Het team van Artsen zonder Grenzen was toen al naar het VN-terrein getrokken, omdat de vuurgevechten steeds dichterbij kwamen. Het team bracht medische materialen mee zodat zij op het VN-terrein gewonden kon behandelen. Er is echter een tekort aan chirurgische hulp, die dringend nodig is.

 

Situatie catastrofaal

Het team van Artsen zonder Grenzen heeft in de omgeving waargenomen dat vele huizen verwoest zijn door het geweld. Vanwege de onveiligheid konden zij nog niet terug naar hun basis en kliniek. ‘Er zijn momenteel acute medische noden in Pibor en slechts zeer beperkte mogelijkheden om er hulp te bieden en levens te redden,’ zegt landencoördinator Corinne Benazech. ‘We moeten de schade aan onze kliniek nog opnemen. Als we onze medische hulp in Pibor niet kunnen oppakken, zou dat een ernstige situatie catastrofaal maken. Wij zijn namelijk de enige zorgverlener in het gebied. Strijdende partijen moeten burgerlevens beschermen en medische voorzieningen respecteren.’