Hotspots Griekenland zijn nu met prikkeldraad omheinde detentiecentra

woensdag 13 april 2016

Registratiecentra op de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Leros en Samos zijn in één nacht tijd omgebouwd tot afgesloten detentiecentra met dubbele metalen hekken en prikkeldraad. Zij worden gerund door het Griekse leger en de politie. In het detentiecentrum op Samos worden ruim 700 asielzoekers, waaronder vele vrouwen en kinderen, vastgehouden. Landen van oorsprong zijn Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Syrië, Sudan, Libanon, Algerije, Marokko en Egypte. 

 

Het detentiecentrum op Samos werd in oktober 2015 opgezet als registratiecentrum. Na de deal tussen de Europese Unie en Turkije werden hekken en prikkeldraad aangebracht.

 

Geen vluchtelingen buiten het detentiecentrum

Het merendeel kwam met een boot aan na 20 maart. Sommigen verbleven al eerder op Samos en werden vastgehouden omdat zij niet de Syrische of Irakese nationaliteit hebben, of omdat het minderjarigen betrof die naar een andere voorziening op Kreta moesten worden overgebracht. Op 24 maart waren er buiten het detentiecentrum geen vluchtelingen meer te vinden.

 

Hervestigingsmechanisme

De mensen is verteld dat zij naar een kamp in Athene zullen worden overgebracht, in lijn met het hervestigingsmechanisme volgens de Dublinovereenkomst. Deze overeenkomst houdt in dat vluchtelingen hun voorkeur mogen uitspreken voor 8 EU-landen die op de lijst staan, en dat er dan inspanningen zullen worden geleverd om hen naar een van die landen over te brengen. Er lijkt echter geen garantie te zijn dat die keuze zal worden gerespecteerd.

 

Geen procedures of interviews

Artsen zonder Grenzen hulpverleners hebben met een aantal van hen gesproken door het dubbele metalen hek van het detentiecentrum. Ze uiten woede en verdriet, en zeiden dat ze het gevoel hebben tegen een muur te zijn opgelopen. Op dit moment zijn er geen juridische procedures ingevoerd en worden er geen interviews over hun asielaanvraag afgenomen.

 

Moeder Khadija (42) met haar 4 kinderen uit Syrië. Zij sprak met Artsen zonder Grenzen van achter de 2 metalen hekken van het detentiecentrum op Samos, Griekenland.

 

Prikkeldraad

‘Wat gaat er nu met ons gebeuren? Zullen ze ons hier in Europa ombrengen? In 2013 werd mijn man gedood en ons huis door een vatenbom verwoest. Sindsdien trekken we van dorp naar dorp op zoek naar veiligheid. Ik verloor alle hoop en bracht mijn kinderen naar Turkije. We hebben allerlei baantjes gedaan, maar het was zo moeilijk voor me om in mijn eentje voor mijn 4 kinderen te zorgen. Dus besloot ik hiernaartoe te komen. En nu zitten we achter prikkeldraad alsof we criminelen zijn,’ vertelt Khadija uit Idlib, Syrië van achter de 2 metalen hekken van het detentiecentrum op Samos.

 

50.000 mensen vast in Griekenland

Volgens een schatting van 28 maart kunnen ruim 50.000 mensen in Griekenland nergens naartoe, zij zitten vast in detentiecentra of in kampen. In Idomeni, bij de grens met Macedonië, hopen zo’n 11.000 dat de grens weer open gaat, ook al hebben autoriteiten herhaaldelijk verklaard dat de grens dicht zal blijven. ‘Alles had anders kunnen zijn, alles had georganiseerd kunnen verlopen. De Europese Unie heeft gefaald 1 miljoen mensen met waardigheid en respect te ontvangen,’ aldus Mariette Provopoulu, directeur Artsen zonder Grenzen Griekenland.

Sluit zoeken

Zoekveld