Veiligheid cruciaal

De medewerkers lopen grote risico’s zelf besmet te raken. De snelle verspreiding van de ziekte, de grote toestroom van patiënten en het enorme tekort aan beschermingsmateriaal maken werken in de zorg in Italië erg riskant. Meer dan 3.500 gezondheidswerkers in het land zijn positief getest op COVID-19. De veiligheid van medisch personeel is cruciaal, omdat zij aan de frontlijn van deze crisis staan.

Voorlichting

Ons team bestaat uit artsen, verpleegkundigen en hygiëne-experts. Zij werken met zoveel mogelijk ziekenhuismedewerkers, in samenwerking met de hygiënische dienst van het hospitaal. Ze geven voorlichting over hoe de medewerkers zich kunnen beschermen terwijl ze zo goed mogelijke zorg bieden aan de patiënten.

Veilig de pandemie bestrijden

‘Met alle dingen die de ziekenhuisstaf moet doen, hebben ze weinig tijd om aan zichzelf te denken’, zegt verpleegkundige Carlotta Berutto, die onze hulpverlening in Codogno coördineert. ‘We helpen ze om veilig de pandemie te bestrijden, zodat ze door kunnen gaan met zorg aan alle patiënten, degenen met COVID-19 en alle anderen die behandelingen nodig hebben.’

Nieuwe infecties voorkomen

‘Toen we de eerste patiënt opnamen, ging het virus al rond onder de bevolking. Nu moeten we deze epidemie zien te bedwingen en nieuwe infecties voorkomen’, zegt Andrea Filippin, arts en directeur van het ziekenhuis van Codogno. ‘De steun van Artsen zonder Grenzen is erg belangrijk. We hebben samen veel geleerd in de strijd met dit virus.’

Inrichten van de zorg

Bij de activiteiten die we ondersteunen hoort het zo inrichten van de zorg dat afdelingen die besmet zouden kunnen raken goed worden gescheiden van die die minder risico lopen.

Teamwork

‘Deze noodsituatie treft ons allemaal. Daarom is teamwork essentieel’, zegt Angelo Rusconi, water- en hygiënespecialist in ons team in Codogno. ‘Wij delen onze ervaring in het omgaan met grote uitbraken met onze collega’s in Italië, als één team.’

Verpleeghuis

We ondersteunen ook huisartsen en gezondheidswerkers die zorg bieden aan patiënten die niet opgenomen hoeven te worden. Daarnaast helpen we medewerkers van een verpleeghuis, waar een aantal mensen het virus heeft. Onze teams werken ook in andere ziekenhuizen in de provincie Lodi, waar iedere dag nieuwe patiënten worden opgenomen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan. Vooralsnog is deze hulp nog niet gevraagd.

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.